22
Mayıs
2024
Çarşamba
SPOR

Yunan milli takımına ilk Batı Trakyalı

Gümülcineli futbolcu Mümin Hüseyin, Yunanistan-Arnavutluk ümit milli takımları arasında oynanan maçta Yunan milli takımı forması giyen ilk Batı Trakyalı Türk oldu. Türkiye’de de Lefter Küçükandonyanis, Nikos Kovis gibi Rumlar, Türk milli takımı formasını giymişti. Şimdi Mümin’in hedefi Yunan A milli takımının formasını taşımak.

ATİNA’nın Ionikos stadında 6 Şubat’ta oynanan Yunanistan-Arnavutluk ümit milli takımları arasındaki maçın 75. dakikasında, skor 3-1 iken Yunan takımının teknik direktörü Stelyos Aposporis, orta sahada bir değişiklik yaparak Balafas’ın yerine genç bir oyuncuyu koydu. 24 Mart’ta 20 yaşına girecek bu 1.83 boyundaki genç futbolcu bu yıl Yunanistan’ın dördüncü büyük takımı sayılan Selanik’in PAOK’unda top koşturuyor. 2. Lig’deki Gümülcine’nin Pantrakikos takımından transfer olan Mümin Hüseyin, Yunanistan milli formasını giyen ilk Batı Trakyalı Türk olarak tarihe geçti.

Gümülcine’de Türklerin yaşadığı Basırlı (Pasio) köyünde doğan Mümin Hüseyin, mahalle maçlarında oynarken, Pantrakikos takımı yöneticilerinin dikkatini çekti. Batı Trakya’nın en eski ve köklü takımlarından Pantrakikos’daki yüksek performansı sayesinde de artık PAOK’da, Yunan süper liginde oynuyor. PAOK’un ilk 11’inde vazgeçilmez adam konumuna gelen Mümin’i kaptırmamak için Yunan takımının yöneticileri sözleşmesinin bitmesini beklemeden yeni bir sözleşme için kendisi ile masaya oturacaklar.

Genç Mümin son derece mütevazi. Yunan milli takım formasını ilk kez giydikten sonra, açıklamalarında "Öncelikle bana hep destek çıkan aileme teşekkür ederim. Gerek PAOK, gerekse milli takımda tüm arkadaşlarım beni kucakladı. Aralarında kendimi çok iyi hissediyorum" dedi.

TARİHE GEÇECEK

Tarih, Mümin Hüseyin için Yunan milli takımında oynayan ilk Batı Trakyalı diye bahsedecek. Türkiye’de Lefter Küçükandoyanis, Nikos Kovis gibi Rumlar, Türk milli takımı formasını giymişlerdi.

Mümin Hüseyin’in Yunan milli takımına çağrılması ve ilk maçını oynaması, bir bakıma Batı Trakya’daki Türk azınlığın durumunu da yansıtıyor. Türk azınlığın, müftü, vakıflar, eğitim ve etnik kimlik gibi temel meseleleri çözüm bulmuş değil. Ancak, azınlığın son yıllarda yaşam standartlarında değişiklik var. Azınlık, sosyal ve ekonomik yaşamda giderek daha aktif olabiliyor. Batı Trakya’dan bir azınlık mensubunun futbol gibi popüler bir spor dalında Yunan milli takımı formasını giymesi birkaç yıl öncesine kadar düşünülemezdi.

Futbolun dini top

Yunan milli takım formasını bundan sonra da giymek için çalışacağını belirten Mümin Hüseyin’in (yukarıda) hayali A milli takımı formasını giymek. Gazetecilerin, Müslüman olduğunu hatırlatmaları üzerine genç futbolcunun verdiği cevap ilginç oldu: "Futbolun bir dini vardır. O da top".

Yorgo Kırbaki/hürriyet
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2007 Cuma 11:45:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Süleyman KARAEL IP: 85.105.234.xxx Tarih : 9.02.2007 12:52:24
Aslında bu olayı normal karşılayıp, Mümin kardeşimize başarılar dilemek gerek...Ancak göreceksiniz yine spora siyaset karıştıranlar olacak...