22
Mayıs
2024
Çarşamba
SPOR

Yüzyılın Teknik Direktörü öldü

Hollanda Milli Takımı’nın eski teknik direktörü Rinus Michels 77 yaşında öldü.

Michel, Hollanda’yı 1974 yılında Dünya Kupası’nın finaline taşıdı, 1988 yılında da Avrupa Şampiyonu yaptı.

Dünya Futbol Federasyonları Birliği FİFA, Michel’i 1999’da ’’yüzyılın teknik direktörü’’ ilan etmişti.

Hollandalıların ’’general’’ lakabını taktıkları, 1988 Avrupa Şampiyonu kadrosundaki Marco Van Basten, Ruud Gullit ve Frank Rijkaard’ın ’’Hollanda futbolunun babası’’ olarak niteledikleri Michels, futbol yaşamında santrfor mevkiinde görev yaptı, teknik direktörlük yaşamına ise Ajax’ta başladı.

Ajax’ı 1971 yılında Avrupa Şampiyonluğu’na taşıyan Michel’in oyun stratejisi ’’total futbol’’ olarak bilinen ve bütün futbolcuların maç sırasında sahanın her mevkiinde görev yapabildikleri, toplu savunma ve yaratıcı hücum stratejisinin de kurucusuydu.

Stratejinin merkezinde efsanevi Hollandalı golcü Johann Cruyf ile Ruud Krol, Johny Rep ve Johan Neeskens gibi isimler de yer alıyordu.

Cruyf’la birlikte Barcelona’da görev yaptı ve bu takımı İspanya Şampiyonluğu’na ulaştırdı. Başında bulunduğu Hollanda Milli Takımı da 1974 Dünya Kupası Finali’ni oynadı, ancak rakibi Almanya’ya 2-1 yenildi.

14 yıl sonra ise, Almanya’nın ev sahipliğini yaptığı Avrupa Şampiyonası’nı kazandı.

O dönemde Sovyetler Birliği’yle oynanan ve 2-0 sona eren final maçının en unutulmaz anlarından biri ise, golcü Van Basten’in ceza sahasının aut çizgisine yakın sağ çaprazından Dassaev’in koruduğu Sovyetler Birliği kalesine voleyle attığı goldü.

Michels’in ’’yaşamımın en güzel anı’’ olarak nitelediği şampiyonluk büyük şölenlerle kutlandı.

Hollanda Spor Bakanı Clemence Ross van Dorp, Michels için ’’Cruyf’la birlikte Hollanda futbolunu devleştiren bir isimdi’’ dedi.

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 3 Mart 2005 Perşembe 17:03:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?