27
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

HAZIR GIDADA KATKI MADDESİ VAR MI?

Bu sorunun cevabını ben de sizler kadar merak ediyordum. Unilever Gıda Bölümü Başkanı Mustafa Seçkin’le hazır gıdaların nasıl üretildiğini konuştuk

Knorr’un 140 yıl önce doğduğu yere, yani Almanya’nın Heilbronn kasabasındaki merkez binasına yaptığımız ziyarette, ilk işim toplantı salonunun girişine inci gibi dizilmiş Knorr ürünlerini elime alıp, içeriklerini okumak oldu.
Bir iki üründe rastladığım Mono Sodyum Glutamat ve Laktik asit düzenleyicisi haricinde her şey son derece anlaşılır haldeydi. Yine de Mustafa Seçkin’e, konu hakkında merak ettiğim her şeyi sordum.

Ürünlerinizde katkı maddesi var mı?

Anadolu’da 170 yıldır kurutulmuş gıda ile yemek pişirilmektedir. İçindeki su tamamen alındığı için kuru gıdada katkı maddesine ihtiyaç yoktur. Islak gıdada, bakteri üretimine engel olduğu için katkı maddesi kullanmak mecburidir. Ancak bunlar güvenli miktardadır.

Peki, bu ürünlerin kanserojen olduğuna dair bile söylenti çıktı. Dedikodu mu hepsi?
Bunun iki nedeni var. Birincisi günümüzde teknoloji çok gelişti ve bizim ürünler doğala özdeş hale geldi. 2005 yılından sonra tüm Knorr ürünlerinden 42 bin 500 ton trans yağ, doymuş yağ, şeker azaltıldı. Bir de içerik yazımında hata oluyordu. Mesela sirke yerine sitrik asit yazıyordu. Aslında aynı şey... Ama sitrik asit kulağa katkı maddesi gibi geliyor.

Peki bu laktik asit ve mono sodyum glutamat ne?
Laktik asit ekşi süt ürünlerinin tümünde mevcuttur. Örneğin yoğurt, ayran, kefir ve bazı peynirler... Kremamsı doğal bir yapıdır. Glutamat ise vücutta serbest olarak 10 gram bulunur. Tat artırıcı bir maddedir. 2006 yılında Hohenheim Konsensusu’nda yüksek doz MSG alımının bile güvenilir ve bir gıda katkı maddesi olarak toplum için zararsız olduğu belirtilmiştir.

Sebzelerin gerçek olmadığı düşünülüyor...
Dünyanın en büyük sebze meyve alıcısıyız. İçindeki sebzelerin gerçek olduğu anlaşılsın diye daha büyük parçalar koyduk. Herhangi bir hazır sebze çorbasını açarsanız içindeki kuru patlıcanları, domatesleri net bir şekilde görürsünüz.

Kurutma işlemi nasıl yapılıyor?
Gerekli malzemeler mevsiminde toplanan taze sebzelerden seçilerek yıkanır, ayıklanır, su miktarı düşürüldükten sonra ısıtma işlemi ile kurutulur. Kurutma işlemi son derece hijyenik koşullarda, fırınlarda yapılır. Sıcaklık ve kurutma süresi hammaddenin çeşidine göre değişiklik gösterir.

Ürünlerin besleyiciliği nasıl?
Şöyle bir örnek vereyim: Taze kayısıdan 10 kcal enerji alırken, kurusundan 18 kcal alırsınız. Tazesinde x kadar A vitamini varsa, kurusunda x + 3 kadar vardır. Bir tabak hazır çorba ile bir porsiyon taze meyvenin enerjisi aynıdır. Yani kuru gıda son derece besleyici, doyurucu ve sağlıklıdır.

Çocuklara hazır çorba verebilir miyiz?
İçindeki baharat ve tuz miktarı nedeniyle elbette bebeklik döneminde vermek uygun değil. Çocuklara, tabii verilebilir.

Peki evde tazesini yapmak varken, niye hazır gıda alalım?
Çalışan kadınlar için çok pratik. Vakit kazanıyorsunuz, yorulmuyorsunuz. Doğalı kadar lezzetli. Üstelik çok daha ucuz. Biz tonlarca aldığımız için ucuz alıyor ve tüketiciye de uygun fiyatta ulaştırabiliyoruz. Mesela yüksük çorbasını evde yapmaya kalktığınızda harcayacağınız para 4.03 TL iken Knorr 1.5 TL. Ezogelin 1.30 TL iken Knorr 75 kuruş.
 

Ayşe Aydın - Vatan
Yayın Tarihi : 29 Mart 2009 Pazar 15:00:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?