30
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

HOLLYWOOD'UN KÖTÜ ADAMI SIRPLAR

Sırbistan Büyükelçisi Vadamir Curgus, Hollywood filmlerinde 10 yıldır Sırpların kötü adam olarak gösterilmesine isyan etti

Sırbistan, eski Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç’in dünyanın gözü önünde yargılanmasının ardından kötü imajını değiştirmek için atağa kalktı. Belgrad, Ankara’da da bunun için Sırbistan Ankara Büyükelçisi Vadamir Curgus’u görevlendirdi. Ancak kendisiyle onlarca röportaj yapılan Curgus, ‘ambargo’yu delip hiçbir basın kuruluşunda sesini duyuramadı. Curgus ile Atatürk’ün açılışını yaptığı büyükelçilik binasında, karlar arasında ve epeyce düşme tehlikesi atlatarak konuştuk.

Cumhurbaşkanı Boris Tadiç’in Türkiye ziyaretinde somut adımlar atıldı mı?

Tarihi olarak ilk ziyaret bu. Sayın Tadiç, büyük önem verdi. Türkiye’nin bizim için önemini anlatmak istedik. Başarılı bir ziyaretti.

Ortaklık öngördüğünüz özel alanlar var mı?

Pek çok alanda ortaklık mümkün. Rusya gazı, özellikle bazı Türk işadamlarını yakından ilgilendiriyor. Sayın Tadiç, Şarık Tara ve Ali Şen ile görüştü. Türkiye’nin Sırbistan’da daha çok yatırımı olmalı. Örneğin Efes Pilsen’in fabrikası var. Ama yeterli değil

Önyargıları yıkabilir miyiz?

Neden yıkılmasın. Bakın, Sırplar son 10 yılda hep kötü adam. Her Amerikan filminde Sırbistan’dan gelen kötü adamlar var. Ama bu doğru değil. Bunları kim üretiyor, kim bunları ortaya atıyor?

Farklı din problem mi sizce?

Her insanın din konusunda karar verme hakkı var. Mesela ben ateistim. Dini politikanın içine sokarsanız sorun yaşarsınız.

Burada dostlarınız var mı?

Çok. Zaman zaman Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ve Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu’nu ziyaret ediyorum. İkisiyle de tartışmak hoşuma gidiyor. Ama Sayın Bardakoğlu çok inatçı.

Ortak kelimelerimiz var değil mi?

7 bin 500 tane. Mesela yastık, yorgan, yabancı, inat, kör, sokak, boza ...Tavırlarımız aynı. Siz nasıl araba kullanıyorsanız, biz de aynı şekilde kullanıyoruz.

Korna, bağırma...

Evet evet. Aynı yola girmek, sert tartışmalar... Hepsi aynı.


İlginç bir örnek var mı yaşadığınız?

Bizde misafir kalkmadan önce ona bir nezaket kahvesi ikram edersiniz, buna ‘s..tir kahve’ denir. Bir defasında İstanbul’da gece üçe kadar bir arkadaşımızın doğum gününü kutladık. Ev sahibimiz bir Türk’tü. Herkesin uykusu gelince ‘Artık bir s...tir kahvesi ver, gidelim’ dedim. Herkes şok oldu, sonra çok güldük.

KAVAKLIDERE BİZİM ÜZÜMLERİ BEĞENMEDİ

Türk şaraplarını seviyorum. Kavaklıdere’nin sahibi Ali Başman arkadaşım. Sırbistan’a yatırım yapmasını önerdim. Ali bana, “Güzel şaraplarınız yok” dedi. Doğru söylüyor.

Kezman ülkesinde gibi oynuyor’

Bir de Kezman var?

Evet. Ama kendi ülkesinde gibi oynuyor değil mi? Burada aslında bir yabancı ama farkında değil (gülüyor). Çok iyi futbolcu. Sadece Kezman değil, başka starlarımız da var Türkiye’de. Binlerce Sırp, yeni yıla İstanbul’da merhaba dedi. Siz bilmiyorsunuz ama turizmciler biliyor.

Miloşeviç kirli bir oyun oynadı

CumhurbaŞkanI Tadiç’in Türkiye ziyaretinde Kosova’yı da tartıştık. Sayın Tadiç, hem Cumhurbaşkanı Gül, hem de Erdoğan’a anlattı. Bence fikirlerimizi çok iyi anladılar.


Ama Türkiye bağımsızlık durumunda Kosova’yı tanıyacağını söyledi. İlişkiler bozulmayacak mı?

Miloşeviç döneminde kötü zamanlarımız oldu. Kirli bir oyun oynadı. Şimdi ise Kosova’ya dünyada hiç olmayan bir özerklik öneriyoruz. Ama tartışmaya hazır değiller. Çünkü bağımsızlık için söz verdiler. Mesela benim annem Makedonyalı, babam Bosnalı. Böyle bir ayrılığı kabul edemem. Türkiye’nin Kıbrıs meselesi var. Ama Türkiye, Kosova ve Kıbrıs’ı aynı şekilde görürse büyük bir yanlış olur. Sorunuzun cevabını Türkiye verecek.

Deniz GÜÇER /AKŞAM
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2008 Cuma 22:48:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?