18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

PUŞKİN OKUYUP, İVEDİK SEYREDEN ÇOCUKLAR

50 bini aştığı sanılan Türk-Rus karma evliliklerindeki sıkıntılar, sevgi, saygı ve empatiyle aşılıyor. Türk erkekler, Rus kadınların “annelik görevini yerine getirirken kadınlığından vazgeçmediği”ni söylüyorlar. İki kültürü de yakından tanıyan çocuklar ise hem Rusça Puşkin okuyor, hem Türkçe Recep İvedik seyrediyor...

Bundan 20 yıl önce düşünülmesi bile olanaksız olan Türk-Rus evliliklerinin sayısı hızla artıyor, Türkçe ve Rusça bilen, iki kültürü de yakından tanıyan bir nesil yetişiyor. 50 bini aştığı sanılan Türk-Rus karma evliliklerinde en çok karşılaşılan sorun, farklı dil ve kültürden gelmenin yol açtığı sıkıntılar. Ancak eşler karşılıklı sevgi, saygı ve empati yardımıyla sorunların aşılabildiğine inanıyor. Kurulan yeni dünyaya gelenekler de taşındığı için karma evliliklerden her anlamda çok kültürlü çocuklar yetişiyor.

Cazibesini koruyor
Eşi Yulya ile 2002 yılında evlenen işadamı Orhan Kışlalı, Rus kadınların kompleksiz olduğunu, aileye değer verdiğini, kariyeri ikinci plana atabildiğini, en önemlisi de annelik görevini yerine getirirken cazibesinden ve kadınlığından asla vazgeçmediğini söylüyor. Bir süre önce Moskova’dan Rio de Janerio’ya taşınan çiftin Rusça, Türkçe, İngilizce ve Portekizce konuşabilen 6.5 yaşında Anastasiya Sibel, iki yaşında Saşa Yasemin ve altı aylık Timur Sinan isimli çocukları var.

 

Galatasaraylı abisi yok!
İşadamı Bozkurt Ünaldı 1998 yılında evlendiği eşi Marina’yı, “Modern, kendi ayakları üzerinde durabilen çok iyi bir anne” diye tanımlıyor, karma evliliklerde dil ve kültür farkından kaynaklanan yanlış anlamalar yaşanabildiğini söylüyor. Fenerbahçe Spor Kulübü üyesi Ünaldı, “Allah’tan eşim Rus da, Galatasaraylı abisi, amcası, dayısı yok!” diye şaka yapıyor. Oğulları Berk dokuz, kardeşi İlayda ise üç yaşında.

 

 

Daha verici oluyorsunuz
Bir inşaat şirketinin Moskova temsilciliğini yapan Savaş Yılmaz, “Katya ile 1996’da tanıştık. Sıcaklığına, cana yakınlığına ve güzelliğine âşık oldum. Onu tanıdıktan sonra hayata bakışım değişti, sorumluluk almam gerektiğini düşünerek evlenme teklif ettim” diyor. Yılmaz karma evlilikler için, “Bu durum insanı daha fazla verici olmaya itiyor” diye konuşuyor. Yılmaz, oğulları Deniz’in (10) iki kültüre uyum gösterdiğini belirterek, “Hem Puşkin’in şiirlerini Rusça okuyabiliyor, hem de Recep İvedik’i öğrenebiliyor” diyor.

 

Kirpim, güneşim diye sesleniyor
Rusya’da çiftler arasında değişik sevgi sözcükleri kullanma alışkanlığına severek uyan Gürbüz Uysal’la eşi Yulya birbirlerine “Yojik”, yani “kirpim” ve “Solnışko”, yani “güneşim” diye sesleniyor. Gürbüz Uysal, “Bence karma evlilik diye bir şey yok. Eğer karşınızdaki kişiyi olduğu gibi kabullenemiyorsanız arkadaşınız da olamaz, eşiniz de” diyor. Çifin kızları Yasemin yedi, oğulları Demir iki yaşında.

 

Türk camiasının ‘örnek’ çifti
Moskova’yı en iyi bilen işadamlarının başında gelen Akın Teksöz’le mimar eşi Katya Türk camiasında “örnek çift” olarak gösteriliyor. 1994 yılında Moskova’da tanıştıklarını, iki yıl sonra Ankara’da evlendiklerini anlatan Katya Teksöz, eşinin ailesini ve ülkesini daha iyi anlayabilmek amacıyla Türkçe öğrenmiş. Çiftin ikizleri Kemal ve Murat sekiz, kızları Asya ise altı yaşında.

 

Evlilikte en önemlisi empati
Enerji sektöründe uluslararası bir uzman olan Mehmet Doğan’la Lena ile 1995 yılında Rusya’da yıldırım aşkıyla evlenmiş. Evlilikte başarıyı empatiye bağlayan çift, “Hangi ülkede bulunduğunuzun önemi yok. Ukrayna’da bir köyde dört yıl yaşadık. Şimdi İstanbul’dayız. Önemli olan sevgi ve saygı” diyor. Çiftin Türkçe, Rusça ve İngilizce bilen 14 yaşındaki oğlu Deniz şimdi de İtalyanca öğreniyor. Derya ise 2 yaşında.

Cenk Başlamış - Milliyet
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2010 Pazartesi 14:37:27
Güncelleme :15 Şubat 2010 Pazartesi 14:41:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?