18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

TAKSİ ŞOFÖRÜNE ÖZEL EHLİYET GETİRİLMELİ

Taksiciler mitingle “Korsan taksiye hayır” derken, hem Milliyet okurları hem de konunun uzmanları sektörün de kendine çekidüzen vermesi gerektiğini belirtti

Milliyet’e görüşlerini ileten okurların büyük çoğunluğu taksi şoförlerinin kaba davranışlarından, özensiz giyim kuşamından ve adrese göre müşteri seçmesinden şikâyetçi oldu.

Uzmanlar ise taksi şoförleri için özel ehliyetler verilmesi gerektiğini belirtirken, taksi sayısındaki sınırlandırmaların korsan taksilerin ekmeğine yağ sürdüğüne dikkat çekti.

İTÜ İnşaat Mühendisliği Ulaştırma Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ergun Gedizlioğlu taksi şoförlüğüyle ilgili düzenleme olmadığına dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Korsan taksiyi yaygınlaştıran resmi taksideki sınırlandırmadır. Taksi sayısındaki sınırlama birilerine rant yaratıyor. Yani korsan taksi eğer iyi iş yapıyorsa demek ki ortada bir ihtiyaç var. Taksi ruhsatı vermenin koşulu ise aracı kullanacak kişinin gerçekten bir taksi şoförü olmasıdır. Yani ehliyetinin olması yetmez. ‘Taksi şoförü ehliyeti’ diye bir belgenin yaratılması lazım. Bunun birinci şartı da çalıştığı bölgeyi iyi bilmek olmalı.”

Taksi taşımacılığının toplu taşımaya entegre edilmesi gerektiğini de belirten Gedizlioğlu, “Çünkü taksilerin trafikte başıboş dolaşımının engellenmesi gerek. Durak sistemine ağırlık verilmeli.”

Şikâyet edilen ihraç edilsin
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Vefa Akpınar da çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

“Müşterilerin arka koltukta rahatlıkla doldurabileceği ve taksi şöförünün performansını değerlendiren formların bulunması zorunlu hale getirilmelidir. Form üzerinde şoförle ilgili telefon, faks, e-mail, cep telefonu, adres, ilgili taksi, dolmuş durağı gibi bilgileri bulunmalıdır. Fazla şikâyet edilen şoför duraktan yasal yollarla ihraç edilmeli, şikâyetleri dikkate almayan durak işletmelerine de önce uyarı cezası sonra da kapatma cezası verilmelidir.”

Okurlar şikâyetçi:
‘Bu kazı nasıl yolarım diyen taksiciler var’
Milliyet’in oluşturduğu okurunsesi@milliyet.com.tr adresine görüşlerini ileten okuyucular, korsan taksinin yaygınlaşmasında taksicilerin de payı olduğunu savunuyor. Yorumlardan bazıları şöyle:

Erhan Tığlı:
“Her türlü korsana karşıyız. Sadece korsanlara hayır demiyoruz ama. Taksilerine binenleri ‘Ben bu kazı nasıl yolarım’ diye düşünen, yalancı, talancı taksicilere de hayır diyoruz!”

Peyami Kuzlu:
“Siz özellikle İstanbul’da müşteri almak için sağa yanaşan ve yanaşırken sinyal veren taksi gördünüz mü?”

Yıldırım Benli:
“Ben her şeyin korsanına karşıyım ama taksiciler gerçekten hak ediyorlar bazı şeyleri. Çok kere şahit oldum kısa yola yolcu almayan, sigara içen taksici olaylarını. Bunların kesinlikle bir düzenlemeye ihtiyacı var.”

Zeki Demirci:
“Ben bile korsan taksiye evet diyorum. Sizler mesleğinizin zemini olan trafik kurallarının hiçbirine uymayıp şehir trafiğini mahvedeceksiniz, şeritler, işaretler sizler için geçerli olmayacak. Uyaran diğer sürücülere kötü söz, el, kol, levye çıkacak. Bunlara rağmen benden (bizden) sizin mesleğinize ve emeğinize saygı bekliyorsunuz. Şaka yapıyor olmalısınız.”

Ekin Bayıldıran:
“İnsanların korsan taksiyi tercih etmesinin tek nedeni daha ucuz olması değil. Korsan taksiye birkaç kez bindim. Birincisi size çok daha kibar davranıyorlar. Yol ayrımı yapmıyorlar. Taksiciler hatayı biraz da kendilerinde arasınlar. Çözüm ise yoğun denetimden geçiyor bence. Taksi şikâyetlerinin çok daha kolay yapılabilmesi lazım.”

Tahsin Aksu - Milliyet
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2009 Salı 21:52:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?