20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

TEK BAŞLARINA SIFIRDAN İLÇE KURUYORLAR

Belediye Kanunu'nda geçtiğimiz yıl yapılan değişiklikle Türkiye genelinde 3 bin 225 olan belediye sayısı 2 bin 101'e indirildi. 283 ilk kademe belediye statüsü ortadan kaldırıldı.

Adana'da 2, Ankara'da 1, Antalya'da 5, Diyarbakır'da 4, Kocaeli'nde 6, İstanbul'da 8, İzmir'de 2, Mersin'de 3, Sakarya'da 4, Samsun'da 3, Erzurum'da ve Eskişehir'de ikişer olmak üzere 43 yeni ilçe kuruldu. CHP'nin değişikliğin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne müracaat etmesine rağmen ilçelere kaymakam ataması yapıldı. Görevlerine başlayan mülkî amirlerin en büyük sorunu mekan.

Birçok ilçede kaymakamlık binası bulunmuyor. Bu sebeple ya valilikler bünyesinde ya da belediyelerde tahsis edilen odalarla görev yapmaya çalışan kaymakamlar, bir taraftan da kamu kuruluşlarının faaliyetlerine başlaması için gayret gösteriyor.

İstanbul'da kurulan 8 yeni ilçenin idari yönden teşkilatlanma çalışmaları sürüyor. Kaymakamların atandığı ilçelerin belediye başkanları bulunmuyor. Birçoğunun hükümet konağı bile olmayan kurucu kaymakamlar, sıfırdan başlattıkları teşkilatlanmayı olabildiğince sağlam kurma çabasında. Kalınacak yer sorununu belediyelerin tahsis ettiği binalarla aşmaya çalışan kaymakamlar, ilk icraat olarak evrak akışını sağlayacak yazı işleri müdürlüğünü oluşturmuş.

Atama emrimi ve çantamı alıp geldim

Yeni ilçelerden Sancaktepe'nin kaymakamı Necmettin Kalkan, "Atama emrimi ve çantamı aldım geldim. Belediye yetkilileri ve atanan diğer memurlarla tek tek tanıştım." diyor. Kalkan, ilk zamanlarda hükümet konağının ihtiyaç duyduğu birçok malzemenin belediyelerce karşılandığını ifade ediyor. Küçükçekmece'ye bağlı 6, Esenler ve Bahçeşehir'e bağlı 2'şer mahallenin katılımıyla kurulan Başakşehir'in kaymakamı Cevdet Can ise, "İlçenin belediye başkanı yerel seçimlerde belirlenecek. Şu an 3 belediye başkanım var." ifadesini kullanıyor. Başakşehir Kaymakamı Esenler Belediyesi İSMEK binasında hizmet veriyor. Beylikdüzü Kaymakamlığı ise belediye binasında konuşlanmış.

Sultangazi Kaymakamlığı Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından kiralanan binada hizmet vermeye başladı. Binanın donanımı İçişleri Bakanlığı'nın gönderdiği ödenekle karşılandı. Kaymakamlar göreve başladıktan sonra ilçe sakinlerinin ziyaretçi akınına uğramış. Vatandaşların yeni bir ilçeye kavuşmanın verdiği heyecanla gerçekleştirdiği ziyaretlerde duygulu anlar yaşanmış.

Elinde bir demet çiçekle ziyaretine gelen yaşlı bir amcayı unutamadığını söyleyen Necmettin Kalkan, "Yaşlı amca beni görünce 'Köyümde bir kaymakam geldiğinde hayırlı olsuna giderdik. Yeni nesil çocuklar farklı düşünüyor' dedi. Sizinle mesai saatini paylaşacak bir sivil toplum kuruluşu, dernek yöneticisi ziyaretinize gelir, ama bir yaşlı amcanın eline çiçek alıp gelmesi beni duygulandırdı." sözleriyle halktan gelen manevi desteği aktarıyor.

Hükümet konaklarında öncelikli olarak evrak akışını sağlayacak yazı işleri müdürlüğü kuruldu. Ardından nüfus, mal, milli eğitim, sağlık, tapu sicil gibi müdürlükler oluşturuldu. Kaymakamlar birimleri kurmada maddi sıkıntıların yanı sıra nitelikli personelin olmayışından dertli. Kaymakam Can, yeni bir ilçenin kurulmasında yaşanan güçlükleri doğal karşılıyor. "Her şey ilk sizin elinizden geçecek. Sistemi iyi kurarsanız sizden sonrakiler sıkıntı yaşamaz." diyen Can, vatandaşın kendini güvende hissetmesini temel felsefe olarak gördüklerini sözlerine ekliyor.

Kaymakamın mesaisi olmaz

Yeni kurulan ilçelere atanan kaymakamlar daha fazla mesai harcıyor. Kurucu kaymakamların her şeyi daha ince düşünmek zorunda olduğunu kaydeden Sancaktepe Kaymakamı Necmettin Kalkan, mesai kavramlarını şu sözlerle anlatıyor: "Gece yatarken bile yarının plan ve programını yapıyoruz. Kaymakamın mesaisi olmaz. Ancak, kurulu bir ilçe kaymakamından biraz daha yoğun çalışıyoruz. Daha sabırlı ve planlı olmak gerekiyor. Aldığınız kararların, yaptığınız işlerin sonucunu görmeniz biraz zaman istiyor. "

Öncelik eğitim ve sağlık yatırımı

Kurucu kaymakamlar ilçelerindeki en büyük sıkıntıyı eğitim ve sağlık alanında yaşıyor. Eğitim ve sağlık alanında fiziki altyapı ve personel eksikliklerinin giderilmesi için çalışmalara başlandı. Kaymakam Kalkan, okulöncesi eğitime öncelik verdiklerini belirtiyor. Başakşehir Kaymakamı Cevdet Can ise ilçenin sınırlarını göz önüne alarak her mahallede vatandaşların sıkıntılarını yüz yüze dinleyeceği irtibat büroları oluşturulduğunu dile getiriyor.


İzmir'de kaymakamlar geçici binalarda görev yapıyor

İzmir'in yeni kurulan ilçeleri Bayraklı ve Karabağlar kaymakamlıkları geçici binalarda hizmet vermeye çalışıyor. Karabağlar Kaymakamlığı, Yeşilyurt semtinde Esnaf Kefalet Odası binasının 5. katında mal müdürlüğü ile çalışmalarını sürdürüyor. Kaymakam Veysel Özgür, atanan memurlarının yanı sıra Gaziemir ve Konak kaymakamlıklarından geçici görevlendirilen memurlarla da ilçenin kalkınması için çalışıyor. Bayraklı Kaymakamlığı ise hâlâ kendine ait bir binaya taşınmamış.

Kaymakam Kaan Peker, Karşıyaka Kaymakamlığı içerisinde bir yazı işleri müdürü ve bir memur ile çalışıyor. Bursa vali yardımcılığı görevinden Bayraklı'ya kaymakam olarak atanan Peker'in kendine ait özel bir odası da yok. Yazı işleri müdürü ve memuruyla aynı odayı paylaşıyor. Karşıyaka Kaymakamlığı'ndaki görevliler de Peker ve iki kişilik ekibine misafir gözüyle bakıyor.

Bayraklı Kaymakamı Kaan Peker, "Kendime ait odam yok. Burası da ancak Karşıyaka'ya yetecek büyüklükte. İkinci bir kaymakamlığa, birkaç oda bile olsa izin verecek büyüklükte değil. Bunun için hep beraber bir yerdeyiz." diye konuşuyor. Peker, sürecin biraz yavaş ilerlediğini; ancak sonunda kendilerine ait bir binaya yerleşebileceklerini belirtiyor. Yeni kurulan ilçelerin büyük bir kısmında alt kademe belediyelerin olduğunu hatırlatan Peker, şunları söylüyor: "Alt kademe belediyelerin olduğu yeni ilçeler hem bina, personel hem de araç-gereç konusunda çok ciddi avantajlar sağladılar." Mustafa Yüksel, İzmir

Yeni ilçelerde atanmışlar var, seçilmişler yok

Adana'da yeni oluşturulan Çukurova ve Sarıçam kaymakamlıklarına geçtiğimiz ay atama yapıldı. 1 milyon nüfuslu Seyhan ilçesinin bölünmesiyle Adana'nın kuzeyinde oluşturulan 300 bin nüfuslu Çukurova ilçesinin kaymakamlığına komşu il Mersin'in Tarsus Kaymakamı Abdulhamit Erguvan atandı. İlçede daha önce inşa edilen bir okul geçici olarak kaymakamlığa tahsis edildi.

Emniyet, tarım, milli eğitim gibi ilçede olması gereken kamu kurumlarının teşkilatları da oluşturuldu. Halen Adana Valiliği içinde hizmet veren Çukurova Kaymakamlığı önümüzdeki günlerde yeni ilçeye ve yeni hizmet binasına taşınacak. İlçenin 13 mahallesi ile bir beldesinde toplam 300 bin nüfus bulunuyor. Adana'nın merkez ilçe sayısını 4'e çıkaran Yüreğir ilçesinin kuzeyinde oluşturulan Sarıçam'a ise ağustos ayı içinde Bursa Vali Yardımcısı Ali Taşkın Balaban kaymakam olarak atandı.

Sofulu, Buruk, İncirlik, Kürkçüler, Baklalı, Suluca gibi beldeler ile Yüreğir'in üç mahallesinin birleşmesinden kurulan ilçenin kaymakamlık binası olarak Buruk Belediyesi'nin binasının kullanılması uygun görüldü. Diğer kamu kurum ve kuruluşları da oluşturulan ilçede yönetim yerel seçimlere kadar kaymakamın amirliğinde 6 belediye başkanı ile işbirliği içinde yerine getirilecek. Sarıçam ilçesinin 38 mahallesinde toplam 130 bin nüfus yer alacak.

Muhammed Çimen - Zaman
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2008 Pazar 17:26:31
Güncelleme :26 Ekim 2008 Pazar 17:32:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?