20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

MİLYAR DOLARLARI YÖNETENLER ŞİMDİ NEREDE

Enron skandalının ardından şirketlerin patronları ve üst düzey yöneticilerinin parmaklıklar ardına geçişi hızlandı.

Milyar dolarları yöneten bu yöneticiler çeşitli suçlar yüzünden kendilerini hapishanede buldu. Amerikalı Fortune dergisi de bu ay 10 üst düzey yöneticinin çöküş öyküsünü ve şu an ne durumda olduklarını yazdı.

ENRON bir ilkti ve orada kopan skandalın ardından şirketlerin patronları ve üst düzey yöneticilerinin parmaklıklar ardına geçişi hızlandı. Milyar dolarları yöneten bu yöneticiler çeşitli suç veya ihmaller yüzünden kendilerini bir anda hapishanede buldu. Kimileri ikramiyeleri artırmak için bilançoyu şişirmekle, kimileri de dolandırıcılık ve borsa yolsuzluğu yapmakla suçlandı. Suçlamalar farklılık gösterse de hepsi aynı şekilde sonlandı. Hayatları golf ve ıstakozla geçerken kendilerini bir anda hapishanede cam silerken ve bahçe düzenlerken buldular. Şimdi ise bazıları temyizin sonucunu beklerken bazıları da yaşam koşulları nedeniyle kötüye giden sağlıklarını yeniden kazanmaya çalışıyor. Bu ay o CEO’ları inceleyen Amerikalı Fortune dergisi 10 üst düzey yöneticinin çöküş öyküsünü ve şu an ne durumda olduklarını yazdı.

Hapiste finans öğretiyor

Citigroup’ta işlemci olarak çalışan 44 yaşındaki Charles Craig Gile, şahane bir kariyerin ardından hapsi boylayan pek çok üst düzey yöneticiden sadece bir tanesi. Tenis oynayan, öğrencilik yıllarında basketbol takımının kaptanı olan, onurlu öğrenci seçilen parlak insan Gile’ın hayatı geçen ağustos 59449-054 numaralı mahkum olarak hapse girmesiyle değişti. Jesup’taki hapishane kampında önce pencereleri sildi; şimdi de finans öğretiyor.

Golf yok ıstakoz yok

Hapishanedeki ilk işi pencereleri yıkamak olan Gile, daha sonra matematik ve bilim öğretmeye terfi etmiş. En son olarak ise uzmanlık alanı finansı öğretmeye başlamış mahkumlara. Çalışmaları karşılığı aldığı para ise ayda sadece 9.80 dolar. Her ay ailesini aramak için 300 dakikası var. 9 aylık hapishane yaşamı Gile için utanç, keder, şiddetli sırt ağrısı ve ev özlemi demek. Gile "Açık-havalı klinker bir binada kalıyorum. Üç katlı ranzada uyuyorum. 78 erkek için burada 6 tuvalet ve 7 duş var." Amerikan satış ve emtia ticareti masasının başında bulunurken, Manhattan’daki Bölge Mahkemesi Mayıs 2007’de Gile’ı banka kayıtlarını tahrip etme komplosu ve Citigroup’ta yolsuzluk suçundan bir yıl bir gün hapse mahkum etmişti. Gile ve başındaki David Becker, 2003 yılı sonu ve 2004 yılı başlarındaki karmaşık enerji bazlı ticari işlemlerde, riski küçültmek ve değeri abartarak yıl sonu ikramiyelerini şişirmeye çalışmakla suçlandı.

Hangi mahkûm CEO ne yapıyor

CONRAD BLACK

Yaş: 63

Şirket: Hollinger Intl.

Suç: Posta dolandırıcılığı, adaleti engelleme

Ceza: 6.5 yıl

Çıkması beklenen tarih: Ekim 2013

Hapishane: Federal Askeri Cezaevi, Coleman (Fla)

Medya devi Black, İngiltere’de Lord unvanı alabilmek için Kanada vatandaşlığından çıkmıştı. Mahkum Black’ın şimdi yeni bir kimliği var: 18330-424. Black suçlamaları temyize götürüyor.

ANDREW FASTOW

Yaş: 46

Şirket: Enron

Suç: Borsa yolsuzluğu için komplo kurmak

Ceza: 6 yıl

Çıkması beklenen tarih: Aralık 2011

Hapishane: Federal Tutuklu Merkezi, Oakdale (La)

Oakdale’deki bütün mahkumlar yemek servisi, boya ve toprak bakımı gibi çeşitli işlerde çalışıyorlar. Saat başına aldıkları ücret 12-40 sent arasında değişiyor.

BERNARD EBBERS

Yaş: 66

Şirket: WorldCom

Suç: Dolandırıcılık, komplo

Ceza: 25 yıl

Çıkması

beklenen tarih: Temmuz 2028

Hapishane: Federal Askeri Cezaevi, Oakdale (La)

Eşi, Ridgeland’dan yola çıkıp 155 kilometre otomobil kullanarak hafta sonları 25 yıl hapse mahkum olan Ebbers’i ziyerete geliyordu. Ebbers’in eşi geçen nisan uzlaştırılamaz farklılıklara dikkat çekerek boşanma davası açtı. Oakdale’de bazı mahkumlar hücre gibi, kapısız küçük kabinlerde tuluyorlar.

DENNIS KOZLOWSKI

Yaş: 61

Şirket: Tyco

Suç: Yüksek değerde hırsızlık

Ceza: 25 yıl

Çıkması beklenen tarih: Eylül 2030

Hapishane: Mid-State Askeri Cezaevi, Marcy (N.Y.)

New York Eyalet Mahkemesi şubat ayında Kozlowski’nin suçlamalar karşısında yapacağı temyizini duymak istediğini bildirdi. Kozlowski ’Hapishane zor yerler içerisinde en zor yer’ dedi.

SANJAY KUMAR

Yaş: 46

Şirket: Computer Assoc.

Suç: Dolandırıcılık, adaleti engelleme

Ceza: 12 yıl

Çıkması beklenen tarih: Ocak 2018

Hapishane: Federal Askeri Cezaevi, Fairton (N.J.)

Davadan kaçınmaya çalıştığı için suçlu bulunan Kumar, şu an kendisine kesilen cezayı temyiz ediyor. Muhasebe yolsuzluğunda152 milyon dolar tazminat ödedi.

RICHARD SCRUSHY

Yaş: 55

Şirket: HealthSouth

Suç: Rüşvet

Ceza: 7 yıla yakın

Çıkması beklenen tarih: Haziran 2013

Hapishane: ABD Cezaevi, Beaumont (Texas)

Alabama Piskoposu Jim Lowe "Bence Richard tanrının onun olmasını istediği yerde" diyor. Lowe’un kilisesinin de birlikte olduğu söylenen Scrushy, hakkındaki kararı temyize götürüyor.

JOHN RIGAS

Yaş: 83

Şirket: Adelphia Communications

Suç: Borsa yolsuzluğu

Ceza: 15 yıl

Çıkması beklenen tarih: Eylül 2020

Hapishane: Federal Askeri Cezaevi, Butner (N.C.)

Sağlık durumu kötüye gidiyor. İki yıl hapis yattıktan sonra bir hapishane doktoru üç aydan az ömrü kaldığını söylerse salıverilebilecek.

JEFF SKILLING

Yaş: 54

Şirket: Enron

Suç: Yolsuzluk, komplo

Ceza: 24 yıl

Çıkması beklenen tarih: Haziran 2028

Hapishane: Federal Askeri Cezaevi, Waseca (Minn)

Temyize hazırlanan Skilling’in cezası diğer Enron suçlularının aldığı cezanın iki katı kadar. 2001 yılında Enron’a karşı yapılan haberlere Skilling "Birileri bize taş atıyor" diye karşı çıkmıştı.

SAM WAKSAL

Yaş: 60

Şirket: ImClone

Suç: Insider trading (iç bilgelerle işlem yapmak), yolsuzluk

Ceza: 7 yıl

Çıkması beklenen tarih: Şubat 2009

Hapishane: Federal Askeri Cezaevi, Milan (Mich)

Enron’un ilk CEO’su hapse giderken, Waksal’ın Martha Stewart’ın da borsa işlemlerinde yalan söylemekten suçlanmasına neden oldu.

JOSEPH NACCHIO

Yaş: 58

Şirket: Qwest Communications

Nacchio şu anda özgür bir adam. Insider trading (içeriden alınan bilgilerle işlem yapmak) suçundan yargılanan ve 6 yıl hapis cezası alan Nacchio, Denver’da görülen temyiz davasının ardından temize çıkmıştı. Üçlü hakim paneli, dava duruşmasında hakimin uzmanların savunma tanıklarını dinlemesini engelleyerek yanıldığı hükmüne vardı. 30 Ağustos’ta Adalet Bakanlığı davanın yeniden görülmesini istedi.

Sabah
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2008 Çarşamba 12:26:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?