30
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

1200 MİLYARDER HARCIYOR KALANLAR KEMER SIKIYOR

İngiliz The Times gazetesi Luxx adlı ekinde bu hafta milyarderlerin paralarını nasıl harcadığından örnekler verdi

Her Şeyin en pahalısı makbul!

Şimdi yeni trend içi Versace tarafından dekore edilen, özel sipariş helikopterlere binmek. 1.25 milyon dolarlık Bugatti marka arabalar kullanıyor, eşlerine satın aldıkları çantaların fiyatı ise 10 bin dolardan başlıyor. Saatler ise özel isteğe göre yüzbinlerce dolara kadar çıkabiliyor.


Milyarder denilince aklınıza ne geliyor? Yatlar, son derece lüks katlar, mücevherler mi? Bu saydıklarımızdan artık sıradan zenginlerde de var. Ancak başka bir zengin sınıfı var ki onların yaşantısı hayalleri zorlayan türden: Multi-milyarderler. Çoğu bildiğiniz gibi Rusya, ABD, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden çıkıyor. Parayı da su gibi harcıyorlar. Mesela Prens Alwaleed bin Talal’ın Boeing 747 tipi kişisel uçağı Dubai Uluslararası Havaalanı’nda duruyor. Tabii Airbus A380’ini de unutmamak lazım. Fiyatı mı? 300 milyon dolar. 150 milyon dolar uçağın fiyatı, 150 milyon dolar da içine yaptığı masraf. Bu fiyat ortalama bir ailenin gelirinin 10 bin katı yapıyor. Bu kadar parayıdünyada kaç kişi harcayabilir? Hiç düşündünüz mü? Söyleyelim; dünyada böylesine lüks içinde yaşayan 1200 kişi mevcut.
Aslında bu rakam Alwaleed için bozukluk sayılır. Londra’daki 53 yıllık Savoy Oteli’ni 500 milyon dolar verip almak gibi huyları da var Prens’in. Tabii Paris ve New York’taki plazalarından bahsetmeye gerek yok... Ev gibisi yoktur derler ya; evinden de bahsedelim. Riyad’daki 1 milyar dolarlık sarayının eşi benzeri yok. Son sayıma göre 317 odası, 20 mutfağı ve bin çalışanı mevcut. Lüks diye buna denir... Ancak bu da ona yetmiyor... Dünyanın en büyük gökdelenini yapmaya hazırlanıyor. Fiyatı mı? 10 milyar dolar. Prens Alwaleed dünyadaki 1200 zenginden sadece biri.

En zengİn Warren Buffet

Yapılan araştırmalara göre bu yıl milyarderlerin sayısı yüzde 20 artış gösterdi. 2003 yılında sayıları 476 olan bu süper zenginlerin sayısı geçen yıl 946’ya çıktı. Bu sene de aralarına 179 isim daha eklendi. Yani her yıl sayıları artıyor, zenginliklerine zenginlik ekleniyor. En zenginin kim olduğunu merak edenler için söyleyelim; ABD’li iş adamı Warren Buffett. 124 milyar dolara sahip. Ekonomistler insanlık tarihindeki en zengin yılı yaşadığımızı söylese de bu çıkarım nüfusun geneli için geçerli değil elbette. Zenginliğin çoğu bu 1200 insanın elinde. Onlar harcıyor, gerisi ise sadece bakıyor.
Bu üst sınıfın oluşmasındaki en kilit yer ise Londra. Düşük vergiler ve finans uzmanları sayesinde zenginlerin gözbebeği şehir konumunda. Şehrin en güzel rezidansları ise demir çelik zengini Hintli Lakshmi Mittal (serveti 55 milyar dolar) ve Roman Abramovich (serveti 24 milyar dolar) gibi 36 zengine ev sahipliği yapıyor.
Peki bu kadar zengin nasıl oluştu? Neleri, neden satın alıyorlar? Nasıl zengin olduklarının cevabı elbette petrol, gaz ve maden yatakları olarak cevaplanabilir.
Ancak neler aldıkları ve neler yaptıkları sorusunun cevabı daha da ilginç...


PARAYI SANATA YATIRIYORLAR


Multi-milyarderler artık paralarını kültür satın almak için kullanıyor. Örneğin Şeyh Halife bin Zayed, yani Birleşik Arap Emirliği’nin lideri... Kendisi neredeyse bütün yedi yıldızlı otellerin sahibi... Ancak daha da ciddiye alınmak istiyor. Dünyanın en iyi mimarlarını kiralamak için bir yılda 40 milyon dolar harcıyor. Bunu da en iyi müzeleri kurabilmek ve adını sanat tarihine yazdırabilmek için yapıyor. Tabii onun gibi düzinelerce zengin mevcut. Eksperler bu durumu “Sanatsal Megolomani” olarak tanımlıyor.
Sadece sanat değil, spora da ilgileri son yıllarda artmış durumda..
Abramovich’in Chelsea kulübünü almasından sonra yakın zamanda da Abu DAbi United Group, Manchester City futbol kulübünü 360 milyon dolara satın aldı.
Abramovich’in serveti ise zaten dillere destan... Yaptığı son harcamalara bir göz atalım: Mayıs ayında Francis Bacon’ın bir tablosunu 86 milyon dolara “ele geçirdi”. Ayrıca dünyanın en pahalı malikanesini de satın aldı. Yani Fransız Riviera’sı Monte Carlo’da yaklaşık 10 hektarlık bir alan üzerine kurulmuş olan 500 milyon dolar değerindeki villayı... Dünyanın en büyük yatlarından Ellison Rising Sun’ın da sahibi olduğunu hatırlatalım. 1986’da zengin sayısı “0” olan Rusya’da bugün 74 multi-milyarder bulunuyor. New York’ta bu sayının 71 olduğunu belirtmekte fayda var.
Hindistan’ın en zengini olan Mukesh Ambani’nin (serveti 90 milyar dolar) kendine yaptırmakta olduğu evin 1 milyar dolara mal olması bekleniyor. Ev dediğimize bakmayın; Bombay’da yapılmakta olan ikiz gökdelenden bahsediyoruz. Altı katı sadece Ambani’nin 168 arabası için ayrılacak. Sağlık ve eğlence merkezlerinin de olacağı bu “ev”de 600 kişi çalışacak.

Zenginlere hizmet için yeni iş kolları da kuruldu


Multi-milyaderlerin her istediğini istediği an elde etmesi yeni bir sektör de yarattı. Bu zengin insanlar arasında lüks aracılar olarak da bilinen bu servisler yılın her anı hizmet veriyorlar. Mesela Londra’daki Earth adlı tatil acentasını ele alalım. Pek kimsenin duyduğunu sanmıyoruz. Telefon numaraları bile rehberde kayıtlı değil. Ne bir broşürleri var ne de herhangi bir yayın organında reklamları dönüyor. Üyelik sistemine sahipler. Üye olmaksa neredeyse imkansız. Tabii bu 1200 multi-milyarderden biri ya da yakınıysanız durum değişir. Yaptıkları şey ise kısaca şu: Müşterilerini egzotik, keşfedilmemiş, radarda bile fark edilemeyecek muhteşem yerlere götürmek.
Elbette bu çeşit birçok şirket var. Parti düzenlemek için kurulmuş organizasyon şirketlerinden “çok özel” istekleri yerine getiren acentalara hepsi bu süper zenginlerin hizmetinde. Çoğu da tıpkı demin bahsettiğimiz Earth gibi ortalarda pek görünmüyorlar. Adeta zenginler arasında sır gibiler...

Vatan
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2008 Pazar 18:57:29
Güncelleme :28 Eylül 2008 Pazar 19:04:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?