18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

İTİNAYLA NOSTALJİK FOTOĞRAF ÇEKKİLİR...

Lütfen önce örnek fotoğraflardan portre stilinizi seçin. Osmanlı dönemine ait farklı konseptlerde hazırlanmış kostümleri giydikten sonra makinenin karşısına geçebilirsiniz. Şip, şak. Şu anda elimizde nostaljik bir fotoğrafınız var.

İstanbul Galata'da açılan Nostaljik Giyçek Fotoğraf Stüdyosu'nda bu fotoğrafı çektirmeniz mümkün. Abdullah Biraderler ve Sebah ile Joallier gibi eski Pera fotoğraf stüdyolarından ilham alınarak yapılan Giyçek Fotoğraf Stüdyosu, nostaljik fotoğraf çektirmek isteyenlerin uğrak mekânı. Tarih meraklıları, dönem kostümleri ile donatılmış Doğan Apartmanı'nda Osmanlı dönemine kısa ve eğlenceli bir yolculuğa çıkıyor.

Fotoğraf meraklısı Gözde Otman ve Merve Toprak'ın açtığı stüdyo, Türkiye'de nostaljik fotoğraf çeken ilk stüdyo olma özelliği taşıyor. Daha önce depo olarak kullanılan tarihî binanın restorasyonunu yapıp stüdyoya çeviren ikili, yurt dışındaki nostaljik stüdyoları bir bir gezmiş. Kostümler için kaynak taraması yapıp birçok fotoğraf incelemiş. Bahattin Öztuncay'ın Dersaadet'in Fotoğrafçıları, Osmanlı Sarayı'nın fotoğrafçıları, Güldüren Bölük'ün İstanbul'un 100 fotoğrafçısı gibi eski İstanbul stüdyoları üzerine hazırlanmış çok sayıda kaynaktan faydalanılmış. Özel bir terziye dönem kostümleri diktirilmiş.

Peki hangi kostümleri seçme şansınız var? Stüdyoya girdiğinizde öncelikle farklı bedenlerde tasarlanmış padişah, asker, cariye kostümleri göze çarpıyor. Kostümleri giydikten sonra nargile, kahve tepsisi gibi aksesuarlarla fotoğraf karesini daha inandırıcı hale getirme şansınız var.

Osmanlı döneminde padişaha bağlı Kapıkulu Ocakları'nın piyade kısmına ait yeniçeri, elinde tesbihi omuzunda ceketi ile pala bıyıklı külhanbeyi kostümleri 35 kostümlük koleksiyonun önemli bir parçası olarak dikkat çekiyor. Modellerin hazırlanması sırasında ise Türk ve yabancı birçok ressamın hanedan portresine göz atılmış.

Siyah-beyaz veya renkli basılan fotoğrafları yarım saat içinde teslim ettiklerini söyleyen Otman, "Fotoğrafların arka fonu tercihe göre değiştirilebilir. Dokuz kişilik bir grup bir karede yan yana fotoğraf çektirebilir. Elimizdeki kostüm sayısı şimdilik buna imkân tanıyor. Zamanla yeni kostümler yapıp farklı konseptlerde fotoğraflar çekmek istiyoruz." diyor. Tek kişilik bir fotoğraf için en az 60 lirayı gözden çıkarmanız gerekirken, sayı arttıkça ücret de artıyor

Ayhan Hülagü - Zaman
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2010 Pazar 22:11:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?