18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

PASTA BULAMIYORSANIZ EKMEK YİYİN

Ekmek yemeyi çok sevdiğimizden olsa gerek, her gün yeni bir çeşit ile karşılaşıyoruz. Her biri farklı içeriklere sahip bu ekmeklerin sağlığa da farklı açılardan yararları var. Yine de unutulmaması gereken, en az poğaça kadar lezzetli ekmek çeşitlerini dengeli tüketmek.

Taş fırında, odun ateşinde pişen köy ekmeğinin tadını bir düşünün. Bir de o ekmeği eski sobalarda kızartıp üzerine tereyağı sürdüğünüzü... Kızarmış ekmeğin üzerine sürdüğünüz yağ nasıl da eriyip ekmeğin derinliklerine işler ve enfes bir tat bırakır damaklarda değil mi? Şimdiki fırınlarda üretilen ekmekler, köy ekmeklerinin muhteşem tadını vermiyor, kabul ediyoruz. Fakat günümüz ekmekleri de poğaçalarla yarışıyor adeta. Zeytinli, patatesli, mısırlı, çavdarlı, tahıllı, yulaflı, cevizli derken saymakla bitmiyor çeşitleri. Çeşitlerine her gün bir yenisi eklenen, en az poğaça kadar lezzetli ekmeklerden söz açalım istedik. Fakat dikkat, bu ekmeklerin enfes tadına kapılıp kilo almamak işten değil. Bizden söylemesi!

 

Zeytinli, soyalı, cevizli, patatesli...
Altın ekmek: Yalnızca İstanbul Halk Ekmek'in ürettiği altın ekmeğin içerisinde üzüm, fındık, keçiboynuzu ve zerdeçal bir arada sunuluyor. Özellikle okula giden çocuklar için üretilen ekmeğin besin değeri çok yüksek. Hafif tatlımsı olması sebebiyle ekmekten ziyade çörek gibi tüketiliyor.

Cevizli ekmek: Cevizin kolesterol dengeleyici özelliği ve enfes tadı ekmek hamuru ile birleşince karşı konulmaz bir lezzet çıkıyor ortaya. Cevizli ekmeğin bu tadı sizin fazla ekmek tüketmenize sebep olabilir. Dikkatli olmakta fayda var.

Zeytinli ekmek: Zeytinin renginin ekmeğe işlediği, poğaça tadı veren ekmek türlerinden biri. Özel kahvaltılar ve davetler için ideal bir seçim.

Francala ekmeği: Francala ekmeğini çocukluğunda Heidi'yi izleyen birçok insan yakından bilir aslında. Çok fazla tuzlu olmayan ve iyi nitelikli undan yapılmış bir ekmek türü. Genellikle içi yumuşak, dışıysa çıtır olur.

Osmanlı ekmeği: İstanbul'daki Komşufırın'ın özel olarak hazırladığı Osmanlı ekmeği, Türk damak tadına ve sofra kültürüne uygunluğu ve lezzeti ile tatmanız gereken ekmek türlerinden. Hamurunda kullanılan irmik ile nefis bir lezzet tatmanıza imkân veriyor.

Mısır ekmeği: Karadeniz Bölgesi'nin vazgeçilmezlerinden olan mısır ekmeği, mısır ununun buğday unu ile karıştırılmasıyla yapılır. Mısır, sindirim sistemini çalıştırdığından, ekmeği de bağırsak sistemini olumlu etkiler.

Ay çekirdekli ekmek: Türk toplumunun genelinin çok sevdiği bir besin olan çekirdek, ekmekle birleşince ortaya dayanılmaz bir tat çıkıyor. Ay çekirdeğinin besin değeri yüksek olduğundan dengeli ve yeterli beslenmeye imkân tanıyor.

Çavdarlı ekmek: B vitamini ve protein açısından zengin olan çavdar ekmeği kalorisi düşük olduğundan ve sindirim sistemini hızlandırdığından diyet yapanların tercihleri arasında.

Kepekli ekmek: Kepekli ekmeğin enerji değeri düşük olduğundan insana doygunluk verir. Beyaz ekmeğe kıyasla çok daha sağlıklı olan kepek ekmeği kilo almak istemeyenlerin de bir numaralı seçimi.

Patatesli ekmek: Diğer ekmeklere nazaran daha beyaz ve pastamsı bir görüntüye sahip olan patatesli ekmek raftan 'beni al' diye bağırır sanki. Tadıyla da sizi hiç hayal kırıklığına uğratmaz. Doyurucu bir besin olduğundan kahvaltılarda çayın yanında afiyetle yenilebilir.

Yayla ekmeği: Yayla ekmeğinin diğer ekmeklerden en önemli farkı, kare formda fırınlanması. Üçgen şeklinde dörde bölünerek servis edilen ekmeğin içi yumuşacıkken kabuğu çıtır çıtır.

Tam buğday ekmeği: Buğdayın kaba kepeği ve özü de dâhil tüm besin değerleri ile üretilen sağlık açısından uygun olan bir ekmek türü. Sindirim sistemini hızlandırdığından günün her saatinde yemek mümkün. Ayrıca içerisinde B ve E vitamini, vücuda gerekli mineraller ve omega 3 ve 6 gibi doymamış yağ asitleri bulunur.

Soyalı ekmek: Görünüşü ve tadı kepekli ekmeğe benzese de soyalı ekmeği kepekliden ayıran en önemli özelliği, soya proteininin kalp hastalığı risklerini azaltması.

Çok tahıllı ekmek: İçinde genellikle 7-8 çeşit tahıl (ay çekirdeği, keten tohumu, susam, darı, mısır irmiği, yulaf ezmesi, çavdar vs.) bulunan Uno'nun ürettiği tahıllı ekmeğin leziz bir tadı var. E vitamini açısından zengin olan bu ekmek cilde ve sindirim sistemine de faydalı.

Keten tohumlu ekmek: Keten tohumu mide bağırsak sorunlarına çözüm sunan, sindirim sistemini hızlandıran bir besin. Aynı zamanda omega 3 deposu olan keten tohumunun ekmek gibi hamur işlerine katılarak tüketilmesi de bu tarz problemleri ortadan kaldırıyor.

Yulaflı ekmek: Magnezyum ve B vitamini zengini, lif oranı yüksek yulaflı ekmek, Komşufırın tarafından üretiliyor. Yulaflı ekmek özellikle diyabet hastalığı diyetinde öneriliyor.

Tuzsuz ekmek: Çok lezzetli bir ekmek türü olduğunu söyleyemesek de özellikle tansiyon hastaları için vazgeçilmemesi gereken bir besin kaynağı.

 

Yulaf ezmeli doygun ekmek
Uzun yıllardır çeşitli ekmekleri evde hazırlayan 40 Fırın Ekmek kitabının yazarı Tuba Gölcüklü'den sizin için ekmek tarifleri öğrendik. Bunlardan biri de "yulaf ezmeli doygun ekmek". Evinizde kendi imkânlarınızla yapabileceğiniz yulaf ezmeli doygun ekmeği kızartıp tereyağlı yediğinizde ortaya tatmaya doyamayacağınız bir lezzet çıkıyor.

Malzemeler:
1 bardak beyaz un
1 bardak tam buğday unu
¼ bardak yulaf unu (bulamazsanız beyaz un da olur)
½ bardak yulaf ezmesi
1 tepeleme tatlı kaşığı instant kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı bal
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 bardak su

Üzeri için:
1 avuç yulaf ezmesi
2 küçük somun

Yapılışı: Unu, yulaf ezmesini, tuzu ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu, balı ve tereyağını ilave ederek hamurunuzu 5-7 dakika yoğurun. Hamurunuzu bir beze haline getirip ağzı kapalı bir kaba alıp, hacmi iki katına çıkana kadar veya 1 saat mayalanması için bekletin. Hazırladığınız hamuru mutfak tezgâhına alıp 2-3 dakika yoğurun ve düzgün iki beze haline getirin. Bezelerin üstüne yumuşak bir fırçayla su sürüp yulaf ezmesi serpin. İyice unlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve 1 saat kabarmaları için bekletin. Önceden ısıtılmış 210 derece fırında 30 dakika ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.

Esra Keskin - Zaman
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2010 Pazar 22:21:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?