22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

"Kadına Yönelik Şiddet" konferansı

Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurselen Toygar, yapılan araştırmalara göre ülkemizde 8 milyonun kadının okuma-yazma bilmediğini belirterek, "Bir toplumda kadına yönelik şiddetin en büyük nedeni kadının ekonomik özgürlüğe sahip olamamasıdır" dedi. 

EÜ İletişim Fakültesi'nde düzenlenen "Kadına Yönelik Şiddet" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Nurselen Toygar, şiddetin her boyutuyla incelenmesi gereken bir konu olduğunu ve fiziksel şiddet ve töre cinayetlerinin ülkemizde en çok uygulanan şiddet türü olduğunu ifade etti. Ülkemizde 2000'li yıllarda yüzde 100 okuma-yazma bilmesi gereken kadının yapılan araştırmalara göre 8 milyonunun okuma-yazma bilmediğini belirten Prof. Dr. Toygar, "Bir toplumda kadına yönelik şiddetin en büyük nedeni kadının ekonomik özgürlüğe sahip olamamasıdır. Ekonomik özgürlüğü olan kadın ailede söz söyleme ve karar verme hakkına sahip olur. Töre ve namus cinayetleri sanıldığı gibi sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da değil, batıda da görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre töre ve namus cinayetlerinde Marmara Bölgesi ilk sırada olmak üzere Ege ikinci, İç Anadolu Bölgesi üçüncü sırada yer alır. Erkek egemen baskısı daha doğumundan itibaren kadını ayrı konumlandırır" dedi. 

"Her ne kadar Türkiye kadın konusunda yasalarla idare ediliyor gibi görünse de toplum ve normlardan hareket edilir" diyen Prof. Dr. Toygar, "Ekonomi ve siyasette kadının yeterli oranda olması gerektiğine dair hiçbir yasal baskı yok, ancak bu görünürde böyledir. Töre ve namus cinayetleri konusunda lehte yasalar olmasına rağmen bir arpa boyu yol gidilememiştir" diye konuştu. 

Ekonomide, karar alma mekanizmalarında, siyasette ve kamusal alanda kadının yer almadığını ifade eden Toygar, bununla ilgili çarpıcı rakamlara dikkat çekti. Son verilere göre Türkiye'de bin 906 kadının töre cinayetine kurban gittiğini, 5 bin 600'ünün de intihar ettiğini belirten Toygar, "Yıl ve gün olarak hesap yapılacak olursa günde bir kadın cinayete kurban gitmektedir. Kadınların yüzde 60'ı kocasından şiddet görmekte, yüzde 60 ila 70'i 12 yaşında evlendirilmekte, yüzde 50 ila 60'ı ise ağabey ve babanın uygun gördüğü kişiyle evlenmek istemediği için öldürülmektedir" şeklinde konuştu. 

Kadınların büyük bir kısmının şiddeti haklı gördüğünü ve bunu kader olarak kabullendiklerini vurgulayan Prof. Dr. Toygar, kadınların yüzde 44'ünün yasal haklarını bilmediğini, yasal haklarını bilen kadınların da polise başvurmadığını ifade etti. Devletin toplum tarafından yasaların üstünde görülen örf, adet, gelenek ve göreneklerle ilgili önlemler alması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Toygar, konferans sonunda dinleyicilerin sorularını yanıtladı.
iha
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2007 Cuma 13:40:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?