30
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

"Türkiye özellikle etkileyici"

FT, küresel krizden etkilenmeyen dünya süper yat pazarındaki büyük canlılığa dikkat çekerken “Türkiye, özellikle etkileyici” diye yazdı

Küresel krize karşın dünya süper yat pazarında büyük bir canlılık yaşandığı, Türkiye gibi ülkelere yönelik talebin patladığı belirtildi. Financial Times (FT) gazetesi, “Türkiye özellikle etkileyici” derken Tuzla ve Antalya tersanelerine dikkat çekti.
FT, dünya süper yat pazarındaki talep patlamasına vurgu yapılan “Yat Raporu”nu yayımladı. Türkiye’deki gelişmelere de işaret edilen raporda son 10 yılda dünyadaki süper zenginlerin sayısındaki artışın süper yat piyasasının büyük bir büyümeye yol açtığı belirtildi.


Rusya ve Ortadoğu’da ortaya çıkan yeni zenginlerin lüks yat talebini görülmemiş düzeylere çıkarttığı kaydedilirken inşa edilmekte olan veya siparişi verilen süper yatların sayısı 10 yıl önce 81 iken bu yıl 445’e yükseldiğine dikkat çekildi.
İngiliz gazetesi, en büyük süper yatların yüzlerce milyon dolara mal olduğunu belirtirken bu yatlara olan büyük talebin, sektörü uluslararası finansal kriz ve yavaşlamadan koruyacak gibi göründüğünü de kaydetti.

‘İşler tıkırında’
Halen süper yatların çoğunun Kuzey Avrupa’da inşa edildiğini anımsatan gazete, “Ancak artan talep Türkiye, Çin ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde üretimi iteledi” diye yazdı. Koç grubuna ait RMK Marine yöneticilerinden Mike Burnham da raporda yer alan demecinde, “Türkiye’nin potansiyeli var ve şimdi gerçekten onu realize etmeye başladı” dedi. Raporda Burnham’ın, Tuzla’daki ofisinin penceresinden inşa edilen 15 gemiyi görebildiğine ilişkin sözleri de yer aldı. FT’nin yat raporunda şöyle denildi:
“Rahmi Koç’un RMK Marine gibilerinin işlerinin tıkırında olduğu İstanbul’un tersane banliyösü Tuzla’da bir süper yat bölgesi oluştu. Antalya’da Hollandalı Vitters gibi uzmanlaşmış yat üreticileri, yat üretmek için yerel şirketlerden yararlanıyor.”

90 bin kişilik potansiyel
Raporda, süper yat piyasalarında bir yavaşlama öngörülmediği vurgulanırken The Yacht Report baş editörü Martin Redmayne, dünyada süper yat satın alabilecek durumda 90 bin kişinin bulunduğunu ancak bunlardan sadece 3 bin 500’inin öyle bir yata sahip olduğuna dikkat çekti.

ANKA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 15:29:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?