22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

1 milyar dolarlık hazine çıkarılacak

Cebelitarık Boğazı’nda 1694 yılında batarak Avrupa tarihinin değişmesine yol açan "HMS Sussex" adlı savaş gemisindeki 1 milyar dolarlık altın ve gümüşün çıkarılması için İngiltere, İspanya ve Endülüs yönetimi anlaştı. Profesyonel hazine avcılarının rüyalarını süsleyen Sussex batığında 10 ton altın ve gümüş olduğu tahmin ediliyor.

İNGİLİZ amiral gemisi olan Sussex, gizli bir görevle beraberindeki 80 gemiyle birlikte, Fransa Kralı 14. Louis’ye karşı savaşan Savoy Dükü’ne yardım götürüyordu. Gemi, Cebelitarık Boğazı’nı geçtikten hemen sonra fırtına yüzünden kayalıklara bindirerek sulara gömüldü. Amiral Francis Wheeler ve içindeki 560 denizci de yaşamını yitirdi.

Bölgede 10 yıldır arama çalışmaları yapan Florida merkezli Odyssey Denizcilik Keşif Şirketi, Sussex’i 760 metre derinlikteki karanlık sularda buldu. Robot denizaltı, 80 toplu savaş gemisini net bir şekilde görüntüledi. Robot denizaltı, Sussex’in yanı sıra, bazısı 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen birkaç batık daha bulundu.

İngiliz hükümetiyle çalışan Odyssey şirketi, önceleri batığın karasularında bulunduğu İspanyol makamlarından izin alamadı. Ancak görüşmeler sonucu, hem İspanya’dan, hem de Endülüs yönetiminden izin koparıldı.

Anlaşmaya göre, hazinenin yarısı bulanın, yarısı da geminin ait olduğu ülke hükümetinin olacak. İspanya, "çıkartılacak olan batığın Sussex olması halinde", hazinenin İngiltere ile bulan şirket arasında paylaşılmasına razı oldu. Eğer bulunan batık Sussex değilse, İspanya çıkacak hazinenin yarısını talep edecek.

Sussex, yıllardır birçok hazine avcısının hayalini süslüyor, fakat denizin 765 metre derinliğine güneş ışığı ulaşamıyor ve suyun basıncı çok büyük. Böyle bir ortamda arama çalışması da büyük sermaye gerektiriyor.

aa
Yayın Tarihi : 27 Mart 2007 Salı 13:34:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?