19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

125 Kilodan 38 bedene düştü

Türkiye'de ilk kez İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Uz.Dr. Mehmet Görgün'ün uyguladığı laporoskopi yöntemiyle mide küçültme ameliyatını deneyen Ayşe Asiye Ayhan, 125 kilodan 67 kiloya düştü.


Tıbbi sekreterlik yapan 39 yaşındaki Ayşe Asiye Ayhan'ın fazla kiloları sürekli başına dert oldu.

Yıllardır, diyetten egzersize kadar onlarca yöntem deneyen Ayhan, bir türlü kilolarından kurtulamadı. Ayhan'ın 100 üzerine çıkan kilosu, sağlık sorunlarını da beraberinde getirdi. Kendini kötü hisseden ve iyiden iyiye mutsuzlaşan Ayhan, çareyi ameliyat olmakta buldu. Ayhan'a, Türkiye'de ilk kez sadece İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Uz.Dr. Mehmet Görgün'ün uyguladığı laporoskopi yöntemiyle mide küçültme ameliyatı yapıldı. 125 kilo olan Ayhan, 10 ayda 58 kg. vererek hayalindeki kilo ve ölçülere ulaştı.


Kiloluyken kendine güveninin kalmadığını anlatan Ayşe Asiye Ayhan, "Sürekli abur cubur yerdim, ağzım hiç boş durmazdı. Ameliyat olduktan ve kilo vermeye başladıktan sonra hayata yeniden gelmiş gibi kendimi hissettim. Yaşamımda bir çok şey değişti. İstediğim kıyafeti giyebiliyorum. 58 bedenden 38 bedene düşmek çok güzel bir duygu. Kiloluyken tansiyon problemim, bel ağrılarım vardı, yürümekte zorluk çekiyordum ama şimdi sağlığıma kavuştum, çok mutluyum. Kendime güvenim geldi. Bunun için doktorum Mehmet Görgün'e çok teşekkür ediyorum" dedi.


Ameliyatı gerçekleştiren Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Cerrahi Servisi Şef Yardımcısı Uz. Dr. Mehmet Görgün de, "Ameliyat, hastalık derecesinde şişmanlığı olan, bugüne kadar spor, egzersiz ve diyetle sonuç alamamış, zayıflayamamış kişilerde midenin küçültülmesi ve bypass işlemi yapılmasıdır" diye konuştu. Bu tür operasyonların açık ameliyat şeklinde yapıldığında yüksek oranda solunum problemleri ve ameliyat sonrası yara açılması gibi sorunlar yarattığını anlatan Uz.Dr. Görgün, şöyle konuştu:


"Laporoskopik (kapalı) ameliyat, sadece birkaç santimlik beş küçük kesik açılarak yapıldığından bu sorun çok düşük oranlara inmektedir. Bu yöntemi uygulayabilmek için mezuniyet sonrası Fransa'da özel eğitim aldım. Ülkemizde bu ameliyat kapalı yöntemle ilk kez Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılmıştır. Bugüne kadar bu yöntemle 26 kişiyi fazla kilolarından kurtardık"


Yapılan işlemde tokluk hissi yaratan bölümün korunduğunu belirten Uz.Dr. Görgün, sözlerine şöyle devam etti: "Küçük bir mide oluşturuyoruz. Bağırsağın bir bölümünü küçük mideye bağlayarak bu sayede iştahın frenlenmesini sağlıyoruz. Yenilen gıdalar devre dışı kalan sahalardan geçiyor, enerji veren gıdaların emilimi daha az oluyor ve bu sayede kişi kolaylıkla kilo veriyor. Çikolata, kola, şuruplu tatlıların tüketilmemesini istiyoruz. İlk üç ay içerisinde yaklaşık ortalama en az 20 kilo, 6 ay içerisinde fazla kilolarının yüzde 60'ı ve iki yıla kadar süren kilo verme ile de fazla kiloların en az yüzde 75'ini veriyor. Vermesi gereken kiloya geldiğinde de kilo verme olayı duruyor."


Uz.Dr. Görgün, operasyondan sonra yeniden kilo almanın ortadan kalktığını ancak ameliyattan sonra hastaların ameliyata uyumu ve doktor hasta arasındaki diyalogun son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Mart 2008 Cuma 20:39:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?