19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

2007'de yiyecek içecek trendleri

Akşam gazetesi köşe yazarı ve yayın yönetmeni Serdar Turgut, kendisine has üslubuyla, 2007'deki yiyecek içecek trendlerini kaleme aldı. Turgut'un  yazısını aynen alıntılıyoruz...

Bu konuda fazla genelleme yapmak aslında pek doğru değil. Çünkü zevkler tartışılmaz. Hemen her gün yeni tat deneyleri yapılıyor. Dünyada yaratıcı şeflerin sayısı hayli arttı ama yine de adet yerine gelsin diye yeni yıla saatlerin kaldığı şu anlarda, yeni yıldaki yiyecek içecek trendlerindeki tahminlerimi yazayım.

1- Organik yiyecekler daha da popüler olacak.

2- Anne ve babaların, çocuklarını daha da sağlıklı besleme takıntıları artacak. Et alternatifi olabilen yiyeceklerin popülaritesi yükselecek.

3- Balık daha da fazla tüketilecek. Tüketiciler lokal olarak tutulmuş balıkları arayıp bulacak.

4- 2006 Bordeaux şarapları açısından mükemmel bir yıl oldu. Önümüzdeki yıl Bordeaux'ya talep hızla artacak.

5- Pinot Noir, Cabernet Sauvignon ve Merlot arasında, güçlü rekabet sergilenecek. Pinot Noir'ı tercih edenlerin sayısı çoğalacak.

6- Aşçılık, kaliteli aşçılık gençlerin gözde meslekleri arasında yer alacak. Aşçılık okullarına talep artacak.

7- Amatörlere verilen şarap kurslarına yoğun ilgi olacak. Kursların sayısı ve uzmanlık alanları artacak.

8- Sushi popülaritesini yitirecek. Sadece sushi ile ilginç deneyler, egzotik sushiler yapabilen şeflerin çalıştığı lokantalar tercih edilecek.

9- Televizyonda teması yemek ve yemek pişirme olan şovlar çok popüler olacak. Birçok ülkede Amerika'daki Food Channel'e benzeyen kanallar yayına başlayacak.

10- Slow food kulüpleri ve akımı Türkiye'de de popüler olacak.

11- Dry Gewurtztraminer şarapları popüler olacak.

12- Rye Whiskey dünya çapında yükselişe geçecek.

13- Bira dünyası da şarapta olduğu gibi çeşitlenmeye ve renklenmeye başlayacak. Az dağıtımda olan ve stylish biralar tercih edilecek.

14- Yemekte lokalleşme sürecek. Restoranlar lokal bazda ayrılacak. Dünya yemeği ve füzyon yemeği gibi genel kavramlarla açılmış olan restoranlar popülerliğini yitirecek. Lokaller bile kendi aralarında mikro lokallere göre yemek pişirecekler. Daha fazla uzmanlaşmaya gidilecek. 


ihtimalle Anayasa'ya da aykırı ve yine bir ihtimalle günah olduğundan yollar açıldı bize. Biz böylece en öne geldik ve yeni yılın gelmesine 15 dakika kala sıranın en önünde yerimizi aldık. 15 dakika sonra balon aşağıya düştü, yeni yıl geldi. Herkes gibi biz de çocuklaştık. Bağırdık, çağırdık, aklımızla çok övündük. 'Bir Türk dünyaya bedeldir. İki Türk'ün ise yapamayacağı şey yoktur' diye düşündük.

Neyse; bu küçük anıdan sonra hepinize çok mutlu ve sağlıklı bir yıl diliyorum. 

Times Square'de yılbaşı partisi

Bence yılbaşının güzelliği, şehirlerin sokaklarında verilen partilerdir. Dışarı çıkmasanız da evde olsanız da dışarılarda festival havası olduğunu bilmek, size de mutluluk verir, ait olma hissi doğurur. Neyse ki; Türkiye'de de bu sokak partisi adeti yerleşmeye başladı. Televizyondaki görüntülerden bilirsiniz; sokak partilerinden en meşhurlarından bir tanesi New York Times Square'de verilir. Ben yılbaşı geceleri sokakta olmaktan hiç hoşlanmadığım halde bir yıl New York'tayken Rana ile birlikte bu partiye katılayım dedim. Günün mana ve önemi nedeniyle bu hatıramı anlatmak istiyorum...

Tabii biz cin gözlü olduğumuz için partinin yapılacağı alana Amerikalılar gibi dört saat önceden gidip donmadık. Son yarım saatte oraya vardık. Vardık ama bir de baktık ki; Times Square'den Central Park'a kadar bütün yol tıklım tıklım ve polis de barikat kurmuş, kimseyi sokmuyor içeriye. Dahası, öne geçmiş olanlar bile geri dönmeye zorlanıyor. 'Ne yapacağız' diye düşünürken, millet olarak bizde bulunan genler harekete geçti, cinlik yaptık. Hiç umursamadan öne doğru yürümeye başladık. Barikatlarda polis tarafından her durduruluşumuzda ben yerlerini ezbere bildiğim ön taraftaki restoranlardan bir tanesinin adını vererek; 'orada rezervasyonumuz var' diyordum. Rezervasyonu olan bir insanı geçirmemek Amerika'da büyük bir tazminat davasına neden olabileceğinden ve büyük bir ihtimalle Anayasa'ya da aykırı ve yine bir ihtimalle günah olduğundan yollar açıldı bize. Biz böylece en öne geldik ve yeni yılın gelmesine 15 dakika kala sıranın en önünde yerimizi aldık. 15 dakika sonra balon aşağıya düştü, yeni yıl geldi. Herkes gibi biz de çocuklaştık. Bağırdık, çağırdık, aklımızla çok övündük. 'Bir Türk dünyaya bedeldir. İki Türk'ün ise yapamayacağı şey yoktur' diye düşündük.

Neyse; bu küçük anıdan sonra hepinize çok mutlu ve sağlıklı bir yıl diliyorum.

Bundan vazgeçtim

Aslında bu akşam için size bir hindi pişirme tarifi verecektim ama bu pişirilirken ölüm tehlikesi olduğundan vazgeçtim son anda. 'Cajun usulü hindi' deniliyor buna. 'Teksas stili' diyenler de var.

Hindinin içine şırıngayla bir acı sos veriliyor ve ondan sonra yine bir sosla ovulduktan sonra derin bir tencerenin içindeki sıcak yağa indirilip kızartılıyor. Çabuk patlamazsa, sıcak yağ yere dökülmezse, eğer siz birinci dereceden yanıkla acil servise kaldırılmazsanız çok nefis bir hindi olacağına eminim bunun.

Bu tarifi daha sonra yıl içinde daha sakin haldeyken vereceğim. Size söz veriyorum. Şu anda nedense hiperaktivim. Belki de yaklaşan yemek saati beni heyecanlandırıyordur.


Serdar Turgut/akşam
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2006 Pazar 11:18:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?