Türkiye'de 'Japon yılı' etkinlikleri başlıyor. Ertuğrul faciasının 120. yılına denk gelen 'Japon yılı'nın sloganı 'Uzaktaki yakın ülke'
Osmanlı döneminde yaşanan Ertuğrul Fırkateyni faciasının ardından başlayan Türk-Japon dostluğunun 120. yılında önemli bir pencere açılıyor. Bu dostluğu daha da pekiştirmek için Türkiye 2010’u ‘Japon yılı’ ilan etti. Türkiye, konserlerden, sergilere, film gösterilerinden, tiyatro oyunlarına kadar geniş yelpazede 70’den fazla etkinlikle Türk halkına Japon kültürünü tanıtmaya çalışacak. Ankara, İzmir, Mersin, Safranbolu, Kaman başta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde düzenlenecek etkinlikler, Japon Dışişleri Bakanı Katsuyada Okada’nın da katılımıyla yarın Ankara’da Türk Japon Vakfı’nda düzenlenecek açılış töreniyle başlayacak.
Türkiye ile Japonya, bu etkinliklerin sıradan bir tanıtımın ötesinde evrensel barışa katkı sağlayacağına inanıyor. 2003’ü ‘Türkiye yılı’ olarak kutlayan Japonya için 2010’daki etkinliklerin özel bir anlamı var. Ziraya 2003’teki etkinlikler sayesinde Türk ve Japon halkının birbirini daha iyi anlamaya başladığına, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin de güçlendiğine inanıyor.
İki ülke arasındaki benzerlikleri vurgulamak için etkinliklerde ‘Uzaktaki yakın ülke’ temasını işlediklerini söyleyen Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka da, “2010’nun yükselen yıldızı Türkiye olacak. 2010’da Türkiye’yle yakınlaşmak hepimize uğur getirecek. 1890’da Osmanlı İmparatorluğu’na ait Ertuğrul Fırkateyni Japonya’da batmıştı. Türk denizcilere Japonya’nın yardımı, iki ülkeyi yakınlaştırmıştı, daha da yakınlaşacağız “ diyor.
Takono ve Hadise
Etkinlikler kapsamında iki sanatçı da Türk-Japon dostluğunun pekiştirilmesine destek verecek. Bu isimlerden birisi Türkiye’de yakından tanınan Japon oyuncu Ayumi Takano. Takano, tiyatro oyunları ile etkinliklere katılacak. Japonya’da da çok sevilen Hadise de etkinliklerde aktif görev alacak.
‘2010’un İstanbul ve Türkiye kadar Japonya için de önemli olduğunu anlatan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, Türkiye ve Japonya’nın Asya’nın iki ucunda, iki önemli medeniyeti temsil ettiğini, Asyalı olmanın verdiği duygu birlikteliğinin bulunduğu mesajı veriyor.
İki ülkenin Asya’nın iki ucunda çağdaş uygarlık normlarını en yüksek düzeyde yakalayan iki millet olduğuna inanan Japonya ile Türkiye, Türkiye’deki etkinliklere en üst düzeyde katılım için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’nin açılışına Japon İmparatorunun da katılması bekleniyor.