18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

25 yıldır kuleden orman gözetliyor

Pendik Aydos'ta gözetleme kulesinde 25 yıldır ormanları gözetleyerek yaşamını sürdüren Ayda Kır, doğanın ihtişamını bırakıp, şehir merkezinde yaşayamayacağını söylüyor. Eşinden bayrağı devralan Ayda Kır, 1.5 yıl sonra emekli olacağını belirterek, oğlunun da aynı işi yapmasını istiyor.

Pendik Aydos Gözetleme Kulesi’nde şehrin kirli havası ve gürültüsünden uzakta, doğayla iç içe bir yaşam süren Giresunlu 55 yaşındaki Ayda Kır, 25 yıldır eşiyle birlikte İstanbul’un ciğerleri olan ormanları gözetliyor. Eşi 59 yaşındaki Mehmet Kır’ın emekli olmasından sonra bayrağı devralan Ayda Kır, ailesiyle burada keyifli bir yaşam sürdüğünü belirtiyor. Şehir merkezinden metrelerce yükseklikte, ormanın içinde sakin bir yaşam sürdüren Ayda Kır’ın evi normal bir evi aratmıyor. Oturma odasından, mutfağa kadar eşyayla dayalı döşeli evde her şey bulunuyor. Dürbünle sürekli ormanları gözetleyen Ayda Kır, orman içinde duman gördüğünde anında telsizle merkeze bildiriyor.

Ormanın temiz havasından ayrılıp, şehir merkezinde yaşayamayacağını belirten Ayda Kır, “Giresun’dan Adapazarı’na geldik yıllar önce. Bir tanıdığımızın tavsiyesiyle bu işe başladık. Daha önce böyle bir iş yapmamıştık. İlk burada başladık. Burası çok güzel. Arabamız var. İhtiyacımız olunca gidip alıyoruz. Gündüz gece çalışıyorum. Tek olunca çalışmak zor oluyor ama beyim olunca biraz rahat ediyorum. Vatandaşlar bir yerden ihbar ediyor. Ben de durmadan gözlemek zorundayım. Kurtköy, Kurnaköy, Kayışdağ, Ayazdağ gibi görebildiğim yerlere bakıyorum. Bir şey görünce de telsizle merkeze haber veriyorum. Yaz kış kalıyoruz. Bu dağlarda hayatımız geçti. Ben çok alıştım ama buraya. Evde duramıyorum” dedi.

İki oğlunu kulede büyüttüğünü dile getiren Kır, “Çocuklarım buraya geldiklerinde çok küçüktü. Bir tanesi 3, diğeri 2 yaşındaydı. Burada büyüdüler. Okula gidiyorlardı. O zaman arabamız olmadığı için çok sıkıntı çektik. Elektrik yoktu. Okula yürüyerek gidip geliyorduk. Şimdi çok rahat. Şimdi bir sorunumuz yok, rahatız” şeklide konuştu.

Babaannesini sık sık ziyaret eden torun Kaan Kır ise annesiyle birlikte temiz havanın tadını çıkarırken, emekli olmasına 1.5 yıl olduğunu söyleyen Ayda Kır, şimdi de oğlunun aynı işi yapmasını istiyor.

Ayrıca ormanların korunması gerektiğini vurgulayan Ayda Kır, yangınların genellikle piknikçiler tarafından çıkartıldığını belirterek, bazı vatandaşların da yangınları kasıtlı çıkarttığını söylüyor. 

iha
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2012 Pazar 17:29:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?