22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

3 ayda 2.5 günlük su tasarrufu

İstanbul’da su sıkıntısını aşmak için Büyükşehir Belediyesi’nce yapılan tasarruf çağrılarına karşın İstanbullular sudan tasarruf etmedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın Nisan ayından itibaren yaptığı tasarruf çağrıları sonuç vermedi.

Tasarruf çağrılarının yapılmasının ardından Mayıs ayında İstanbullular yüzde 0,49, Haziran ayında yüzde 4,11, Temmuz ayında ise yüzde 3,96 oranında tasarruf yaptı.

Bu rakamlar 3 ay içinde tasarruf edilen toplam 4 milyon 993 bin metre küp su, kentin yaklaşık 2,5 günlük su ihtiyacına denk düşüyor. Yapılan tasarruf oranı da yüzde 2,77 düzeyinde kalıyor.

PABUÇDERE VE KAZANDERE’DE SU BİTTİ

İstanbul’un su ihtiyacını sağlayan 10 su kaynağındaki doluluk oranı da yüzde 29’a düştü.

Kente su sağlayan ve toplam 792 bin 750 milyon metre küp su tutma kapasitesine sahip Ömerli, Darlık, Elmalı, Terkos, Alibey, Büyükçekmece, Sazlıdere ve Istrancalar’daki su hacmi 253 milyon 636 bin metre küpe indi. 16 milyon 420 bin metre küp su tutma kapasitesine sahip olan Kazandere ile 54 milyon 600 bin metre küp su tutma kapasitesine sahip olan Pabuçdere’de hiç su kalmazken, Istrancalar’daki su miktarı 493 bin metre küpe indi.
Kazandere ve Pabuçdere'de hiç su kalmadı.

Kentin en büyük barajı konumunda olan ve 235 milyon 370 bin metre küp su tutma kapasitesi bulunan Ömerli’de 62 milyon 98 bin metre küp su kaldı. Toplam 162 milyon 240 bin metre küp su tutma hacmi ile ikinci büyük baraj olan ve şu anda yüzde 54.86 doluluk oranı ile en yüksek doluluk oranına sahip Terkos’ta ise 89 milyon 5 bin metre küp su bulunuyor.
Toplam 148 milyon 940 bin metre küp su tutma kapasitesine sahip Büyükçekmece ise, 23 milyon 43 bin metre küp su seviyesine inerek kuraklıktan en çok etkilenen baraj oldu.

Kente verilen 2 milyon 127 bin metre küp su miktarı dikkate alındığında ve barajlardaki su sıfır noktasına kadar kullanıldığında, İstanbul’un 119 günlük suyu kaldı.

KASIMA KADAR YETECEK SU VAR!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbulluların ''ciddi'' su tasarrufu yaptığını, ancak tasarrufta henüz yeterli boyuta gelinemediğini belirterek, ''Özellikle İstanbullulardan tekrar rica ediyorum; biraz daha dikkat edilsin, biraz daha tasarrufa gitmemiz lazım. Tasarrufta yüzde 25'leri bulmamız bizim için çok önemli'' dedi.

Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki binasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topbaş, ''Kasım ayına kadar su sıkıntısı yok açıklaması yaptınız. Konuyu biraz daha açar mısınız?'' sorusu üzerine, ''Hedefimiz bu. Şu anda su rezervimiz yüzde 29'larda. Maalesef havanın çok sıcak geçmesi nedeniyle günlük su buharlaşması, neredeyse İstanbul'daki tasarruf miktarını geçiyor. Sıcaklığın fazla oluşu nedeniyle yoğun bir buharlaşma var. Günde 400 bin metre küpü bulmakta ve bu çok ciddi bir sıkıntı'' diye konuştu.

İstanbulluların tasarruf konusundaki durumlarına da işaret eden Topbaş, ''İstanbullular ciddi bir su tasarrufu yapıyor ve bu tasarruf ayda 4-5 gün bir ek süre kazandırıyor. Şu anda İstanbul'daki kaynakları hesapladığımızda Kasım ayına kadar bizi götürecek diye değerlendiriyoruz. Kasım'dan önce de 20 Ekim'de getireceğimiz Melen Çayı'nın birinci etabı İstanbul'u rahatlatacak. Tabii mevsim itibariyle de yağış mevsimi girmiş olacak'' dedi.

İstanbulluların suyu yüzde 15 oranında tasarruf ettiğine, geçen yıla oranla abone sayısı artmasına rağmen tüketimin daha az olduğuna dikkati çeken Topbaş, İstanbulluların yaklaşık 20 günlük su tasarrufu sağladığını söyledi.

Topbaş, bir başka soru üzerine de, Ankara'nın yaptığı gibi su kesintisine gitmek istemediklerini, su kesintileri olduğunda insanların suyu depolayacağını, bunun da daha fazla su tüketimine neden olacağını kaydetti.

AA
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2007 Cumartesi 10:15:08
Güncelleme :28 Temmuz 2007 Cumartesi 13:36:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?