19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

30 saatte yüzü ve iki eli değişti

Dünyada ilk kez, tek bir operasyonla 30 yaşında bir adamın hem yüzüne, hem ellerine nakil yapıldı. Geçirdiği kazadan dolayı yüzünde ve ellerinde çok ciddi yanık yaraları olan ve tüm sosyal yaşamını olumsuz etkilenen 30 yaşındaki hasta, bir seneden uzun bir süredir donör bekliyordu.
Paris’in güneybatısındaki Creteil’de bulunan Henri Mondor Hastanesi’nde cumartesi gecesi başlayan ve Fransız cerrahların başkanlığındaki 40’tan fazla kişiden oluşan bir sağlık ekibi tarafından gerçekleştirilen operasyon 30 saat sürdü. Hastane, operasyonun başarılı geçtiğini, hastanın da iyi olduğunu açıkladı.

Dudak üstünden yukarı
İki baş cerrahtan biri olan Laurent Lantieri, hastanın en az 15 gün yoğun bakımda kalacağını açıkladı. Operasyonda hastanın dudak üstünden itibaren kafa derisi, burun, kulaklar ve alın dahil, yüzünün tamamı değiştirildi. Yüz naklini yapan Lantieri, “Sinirler, tendonlar, damarlar ve atardamarlar; hepsini birbirine bağladık” dedi. Paris Saint Antoine Hastanesi cerrahlarından Christian Dumontier başkanlığında da hastaya bilekler dahil olmak üzere iki el nakledildi. Ekip ayrıca ilk kez yeni alt-üst gözkapakları nakletti.

Dünyanın ilk başarılı yüz nakli 2005’te Fransa’da yüzü köpeği tarafından parçalanan Isabelle Dinoire adlı 38 yaşındaki kadına yapılmıştı. El nakilleri, yüz nakillerine kıyasla daha yaygın. Bu arada Fransız ekip ellerin nakli sırasında, iki el birden nakledilen hastaların beyinlerinin sol elle, sağla olduğundan çok daha çabuk bağlantı kurduğunu açıkladı. Ekip, şu ana kadar iki ayrı hastada bu durumu gözlemlediklerini söyledi. Her iki hasta da ellerini kaybetmeden önce sağlaktı ancak her ikisinin beyni de nakil operasyonunun ardından sol elle bağlantıyı daha hızlı kurdu.

Radikal
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2009 Çarşamba 18:12:20
Güncelleme :8 Nisan 2009 Çarşamba 18:28:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?