20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

300 yıllık kar güreşi geleneği

Artvin’in Şavşat ilçesinde geleneksel olarak yapılan kar üstü karakucak güreşleri için hazırlıklar tamamlandı.

Şavşat Veliköy’de tarihi 300 yıllık olan kar üstü karakucak güreşleri için hazırlıklar tamamlandı.

Merkezi İstanbul’da bulunan Şavşat Veliköy Kültür Kalkındırma ve Dayanışma Derneği ile Veliköy Muhtarlığının ortaklaşa hazırlamış oldukları geleneksel kar üstü karakucak güreşleri için çalışmalar bütün hızıyla devam ederken bu yıl geçen yıllara oranla gerek sporcu gerekse de izleyici olarak katılımın yüksek olacağı bildirildi.

Köy muhtarı Rasim Tekin ve Dernek Başkanı Halil Turan,”Kar üstü karakucak güreşleri dünyada tek olarak Şavşat Veliköy de yapılmaktadır.

Tarihi asırlar öncesine dayanan bu güreşler her yıl Şavşat’ın kurtuluş tarihi ile Kurtuluş Bayramı etkinlikleri çerçevesinde yapılırdı.

Bu yıl kurtuluş bayramının mesai gününe denk gelmesi münasebetiyle herkesin güreşlere katılabilmesi için 1 Mart 2008 Cumartesi günü yapılacak. Bu yıl yapılacak olan güreşlere Dünya çapında derece yapmış birçok güreşçi bu turnuvaya katılacak.

Ayrıca Kırkpınar’da ve ülke genelinde Hatta Avrupa ve dünya şampiyonalarında derece yapmış çok sayıda güreşçi Veli köye gelerek kar üstünde hem doğayla hem de rakipleri ile mücadele edecektir. Gürcistan ve Azerbaycan dan da güreşçilerin katılacak.”dediler.

Köy yetkilileri; “Bu güreşler artık tüm Artvin’e değil ülkemize mal olmuştur. Güreş Federasyonu’nun güreş takviminde de yer alan bu güreşlerin maddi sıkıntı yaşaması bu dev organizasyonu yapan kişileri üzüyor.”diye konuştular.

iha
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2008 Perşembe 17:45:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?