28
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

37 yıl sonra katilinin peşine düşülüyor

TBMM, "68 Hareketi"nin ilk faili meçhul cinayeti olarak tarihe geçen, 1969’da İstanbul Beyazıt Meydanı’nda öldürülen ODTÜ öğrencisi Taylan Özgür’ün dosyasını açmaya hazırlanıyor.

Amasya Bağımsız Milletvekili Mustafa Sayar, Özgür’ün ablası Hale Kıyıcı’nın 37 yıldır süren mücadelesine duyduğu saygı ve 68 hareketine verdiği önem nedeniyle Taylan Özgür’ün öldürülmesini, araştırma önergesiyle TBMM gündemine getiriyor. AKP, ve ANAVATAN milletvekillerinin de imza ile destek verdiği önerge kabul edilirse, araştırma komisyonu kurulacak. 2 ay önce Hürriyet’te Hale Kıyıcı’nın "20 milletvekili aranıyor" haberi üzerine düğmeye bastığını belirten Sayar, önümüzdeki hafta imzaları tamamlayarak önergeyi TBMM Başkanlığı’na vereceğini söyledi.

13 İMZA TAMAM

Değişik partilerden 13 milletvekilinin imza attığını, 10’dan fazla milletvekilinin ise destek için söz verdiğini kaydeden Sayar, "Bu konuda basında çıkan haberleri takip ettim. Bir kaç kez Taylan Özgür’ün ablası Hale Kıyıcı ile görüştüm. Derin devlet, kontrgerilla iddiaları var. Türkiye’nin bu imajdan kurtarılması gerekir. AB’ye girmek öyle lafla olmaz. Asıl işin özünü çözmek" dedi.

Hazırlanan önergede, 23 Eylül 1969’da arkasından ateş edilerek öldürülen Özgür’ün katillerinin bulunamadığı belirtilerek şöyle denildi:

YOL ALINAMADI

"Aradan 37 yıl geçmesine rağmen fail ya da faillerin bulunması hakkında bir arpa boyu bile yol alınamaması düşündürücüdür. Nice Taylan Özgür’lerin cinayetlerinin sorumlularının bulunmaması, toplumda emniyet güçlerinin bir zafiyet içerisinde olduğu düşüncesinin yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Bu faili meçhul cinayetin bir an önce faillerinin bulunması, hem insan haklarının güvence altına alınması hem de ülkemizin çağdaş bir görünüm vermesi için gereklidir."

KORUNUYORLAR MI

Özgür’ü önce bir polis memurunun vurduğu iddia edilmiş, daha sonra cinayete bir üsteğmenin de adı karışmıştı. Bu iki kişinin devlet tarafından yıllarca korunduğu öne sürülmüştü. Emekli Yarbay Talat Turhan da, 1990’da verdiği bir söyleşide, Özgür’ü "derin devlet"in öldürdüğünü, eski İçişleri Bakanlarından Hasan Fehmi Güneş’in de bunu bildiğini öne sürmüştü. Özgür, 68 kuşağının önde gelen isimlerinden olan ve idam edilen Deniz Gezmiş’in yakın arkadaşıydı.
Nuray BABACAN / Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2006 Pazar 07:29:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?