22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

4 Ekim hayvanları koruma günü

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma günü nedeniyle Zonguldak Doğa ve Doğal Yaşam ile Evcil Hayvanları Koruma, Barındırma ve Yaşatma Derneği üyeleri hayvan barınağında basın açıklaması yaptı.

Zonguldak Doğa ve Doğal Yaşam ile Evcil Hayvanları Koruma, Barındırma ve Yaşatma Derneği 2. Başkanı Mehmet Tancan, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun hayvanları koruyamadığını belirterek, kanunun değişmediği sürece vahşetin devam edeceğini vurguladı.

Tancan, hayvanlar can çekişerek öldürülürken, ceza olarak kesilen makbuzlarla devletin yanlış sistemden para kazandığını belirterek, "Doğa ve Hayvanseverler ile hayvan hakları savunucularına sesleniyoruz. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hayvanları korumuyor. Bu kanun değişmedikçe de vahşet artarak devam edecektir. Bu nedenle 5199 defa hayır. İnsani vecibelerden dolayı değil, AB baskısı nedeniyle çıkan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununa göre, bir hayvana işkence eden, tecavüz eden, gözünü oyan kişilere "yasak yerlerde sigara içenlerle" aynı ceza veriliyor. Bir canlıyı parçalayarak öldüren insanlar, anne köpekleri süt emen yavrularıyla birlikte canlı canlı toprağa gömerek öldüren belediyeler, maalesef hiçbir ceza almıyor.

Çünkü bu yapılan insanlık dışı muamele 5199 sayılı yasaya göre cezayı gerektirmediği için ceza kanununa değil kabahatler kanununa giriyor. Oysa hayvan öldürmekle insan öldürmenin arasının sadece bir adım olduğu, bugün hayvana yapılan eziyetin aynen insana yapılacağı unutuluyor. Potansiyel suçlular ile aynı ortamda yaşamamız isteniyor. Üstelik hayvanlar can çekişerek öldürülürken, ceza olarak kesilen makbuzlarla devletimiz bu yanlış sistemden para kazanıyor. Bu yasa yaptırımları etkisiz kaldığı için, hayvanlara yapılan eziyetler giderek artıyor. Bu insanlık dışı suçlara seyirci kalmamak ve o ağzı dili olmayan hayvancıkları işkenceden kurtarmak istiyorsanız lütfen işkencenin kabahat değil suç olması gerektiğini bizimle birlikte haykırın. Onarın mal değil can olduğunu unutmayın" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2007 Perşembe 16:50:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?