22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

4 milyon insan hacı oldu

Kutsal topraklara akın eden 4 milyon Müslüman artık hacı. Şeytan taşlamanın gerçekleştiği kutsal topraklarda Kurban Bayramı bugün kutlanacak


DÜNYANIN her köşesinden gelen 4 milyona yakın hacı adayı, haccın en önemli bölümü olan Arafat Vakfesi için Arafat’a çıktı. Düne kadar hacı adayı olan hac yolcuları, dün sabah kutsal topraklardaki en önemli gününü yaşadı. Suudi hükümetinin kutsal topraklarda bayramı 19 Aralık Çarşamba olarak ilan etmesiyle, Türkiye’den bir gün önce Kurban Bayramı kutlananacak. Bu nedenle dün Arafat’ta kurban bayramı arifesinde Vakfe’ye duran 100 bin Türk, hacı oldu.

HAC yolculuğunun son gününde yani dün hac adayları Arafat Vakfesi’ne durdu ve akşam ezanın okunması bekledi. Ezanla birlikte yaklaşık 187 ülkeden 4 milyon insan Müzdelife’ye hareket etti. Burada taş toplayan milyonlarca Müslüman, Mina’da gece yarısı şeytan taşladı. İzdihamın yaşanmaması için Suudi hükümetinin bu yıl yoğun önlemler aldığı görüldü. Türk hacı adayları, Diyanet İşleri Başkanlığının organize ettiği 18 bölgede onlarca çadırda kalıyor. Suudi hükümeti ise kutsal topraklarda, 114 bin çadır kurdu, 49 bin güvenlik elemanı ve binlerce sağlık ekibi de hizmet verdi.

Dünyanın dört bir tarafından hac ibadetini yerine getirmek üzere mukaddes topraklara gelen milyonlarca Müslüman, bugün Arafat Vakfesi'ni yaptı.


Milyonlarca müslüman, dün geldikleri Arafat ovasında bugün 'vakfe'nin tarifi mümkün olmayan manevi hazzını tattı. "Lebbeyk, Allahümme Lebbeyk" şeklindeki nidalar semalarda yankılandı.

Hz. Adem ve Hz. Havva'nın yeryüzünde ilk buluştuğu yer

Arafat'ta Hazreti Adem Aleyhisselam'ın Hazreti Havva ile yeryüzünde ilk buluştuğu Cebelürrahme Tepesi'ne çıkan ve ovada vakfeye duran hacı adayları, gözyaşları içinde el açıp Allah'tan af ve mağfiret diledi.

Veda hutbesi orada verildi

Cebelürrahme, aynı zamanda Peygamber efendimizin Eshab-ı Kiram'a ünlü Veda Hutbesi'ni verdiği yer.

181 ülkeden 4 milyon müslüman buluştu

181 ülkeden Müslümanların doldurduğu Arafat'ta erkeklerin büründüğü bembeyaz ihramlar, çok etkileyici görüntüler oluşturdu. Yurt dışından gelenler ve ülke içinden katılanlarla hacıların sayısının 4 milyonu bulduğu ifade ediliyor.

Ahmedinecad da hacı oldu

Bu sene ilk kez bir İran cumhurbaşkanı da hac için geldi. Mahmud Ahmedinecad, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın daveti üzerine ülkeye geldi.

Kabenin örtüsü değişti

Hacıların Arafat'ta toplandığı sırada Kabe'nin de örtüsü değiştirildi. Kabe, ipekten yapılmış ve üzerine altın işlemelerle ayetler yazılmış yeni örtüyle kaplandı. Örtünün 5 milyon dolara mal olduğu ifade edildi.

Mina'ya gidecekler

Hacılar, gün karardıktan sonra Arafat'tan çıkacak, Müzdelife'de de vakfede bulunup 70 adet taş toplayacak ve şeytan taşlamak üzere Mina'ya gidecek.

Yarın kurbanını kesen, şeytanı taşlayan hacılar ihramdan çıkacak, ziyaret tavafını ve sa'yini bitirenler hac ibadetini tamamlamış olacaklar.

Alınan önlemler

Bu sene her kafile kendilerine ayrılan saatlerde şeytan taşlayacağı için izdiham ihtimalinin azaldığı belirtiliyor.

Hac ibadetinin güvenli bir şekilde yapılması için yoğun güvenlik tedbirleri alındı. Binlerce güvenlik görevlisi vazifelendirilirken geçici hastane ve klinlkler de oluşturuldu.

iha
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2007 Çarşamba 09:55:31
Güncelleme :19 Aralık 2007 Çarşamba 10:17:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?