20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

5 ay yaylaya gitmeme cezası

Trabzon'un merkez köyünde oturan 77 yaşındaki Şakire Uzuncan, evine izinsiz kat yaptırdığı iddiasıyla yargılandığı davada, kendisine verilen 1 yıl hapis cezasının “5 ay yaylalara çıkmama”ya çevrilmesi üzerine, “Benim ömrüm yaylalarda geçti. Bana hapis cezası verselerdi daha iyiydi” dedi.

Merkeze bağlı Kutlugün Köyünde oturan Şakire Uzuncan ile konuşma ve işitme özürlü olan eşi Abdurrahman Uzuncan (70), 3 yıl önce evlerinin üstüne bir kat daha yaptırdı.

Geçen yıl belediye ekiplerince yapılan kontrollerde ruhsatsız inşaat yaptırdığı tespit edilen Uzuncan çifti hakkında, Trabzon 4. Asliye Ceza Mahkemesinde, “Ruhsatsız inşaat yapmak ve çevre kirliliğine neden olmak” suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Yaklaşık bir yıl süren yargılamanın ardından sonuçlandırılan davada, tercüman aracılığıyla dahi soruları cevaplayamayan Abdurrahman Uzuncan'ın inşaat yaptıracak ehliyete sahip olmadığını diğerlendiren mahkeme, beraatine karar verdi.

Şakire Uzuncan ise ruhsatsız inşaat yaptığı ve bildirime rağmen inşaatı eski haline getirmediği gerekçesiyle 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Duruşmadaki iyi halini dikkate alan mahkeme, 10 aya indirdiği Şakire Uzuncan'ın hapis cezasını, yaşı ve daha önce hapis cezası almaması nedeniyle “5 ay Trabzon iline bağlı yaylalara çıkmamaya” çevirdi.

Şakire Uzuncan, 18 Haziranda başlayan cezasını, eşiyle birlikte Kutlugün köyündeki evinin etrafında bulunan fındık bahçesindeki işleriyle meşgul olarak çekiyor. 

EV YAPMANIN CEZASI OLDUĞUNU BİLMİYORDUM”

Şakire Uzuncan, A.A muhabirine, yaklaşık 12 yıl önce evin alt bölümünü yaptığını, 3 yıl önce de üstüne kat çıktığını belirterek, “Arazinin tapusu eşimin üstüne. Ben okuma-yazma bilmem. İnşaatı yaparken herhangi bir yere başvurmadım. Ev yapmanın cezası olduğunu da bilmiyordum” dedi.

Çevredeki herkes yaptırdığı için kendisinin de evine kat çıktığını ifade eden Uzuncan, şunları söyledi: “Devletin memuru geldi 'yapamazsınız' dedi. Biz de inşaatı öyle bıraktık. Sonra yıkın dediler. Biz nasıl yıkalım. Şimdi de bu yaz yaylaya gidemezsin diyorlar. Benim ömrüm yaylalarda geçti. Bana hapis cezası verselerdi daha iyiydi.”

AA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2008 Çarşamba 11:23:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?