22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

6 yaşında 'kepçe operatörü'

MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde hafriyatçı babanın 6 yaşındaki oğlu Asım Katrancı, 3 yaşından bu yana her türlü iş makinesiyle, paletli kepçeleri rahatlıkla kullanabiliyor. Katrancı, babasının kontrolünde kullandığı iş makinaları için, “Bunlar benim oyuncağım. Bir an önce büyüsem de ehliyet alabilsem” dedi.

Fethiye’nin Kemer Beldesi’nde hafriyat işiyle uğraşan Mehmet Katrancı'nın oğlu Asım Katrancı, yaşının küçük olmasına rağmen bu yıl Kemer İlköğretim Okulu'nda 1/B sınıfında öğrenim görmeye başladı. Asım Katrancı, her türlü iş makinesini babasının gözetiminde rahatlıkla kullanabiliyor. Boyu 1 metre bile olmayan, ayakları pedala zor basan minik operatör, dev iş makineleriyle zaman zaman kum, toprak ve hafriyat çekimi yapıp, kamyonlara dolduruyor. Paletli iş makinesi ile de taş kırıp, toprak düzeltmesi yapan küçük Asım, kimsenin yardımı olmadan açtığı çukurları kapatabiliyor. Küçük operatör, görenleri şaşırtıyor.

‘BÜYÜSEM DE EHLİYET ALSAM’

Babasının kucağında 3 yaşından bu yana iş makineleriyle büyüdüğünü ve onu izleyerek kendini geliştirdiğini anlatan küçük kepçe operatörü Asım, “Bana bu makineler oyuncak gibi geliyor. Her türlü iş makinesini kullanabilirim. İş makineleri ile toprak kazar, taş kırar, hafriyat doldurur, her türlü çukur açarım. Hatta paletli iş makinesi ile dağ- tepe demem arazideki taş ve kayalıkları temizler, kayaları parçalarım. Büyüsem de ehliyet alabilsem” dedi.

İş makinelerinin her türlü aksamını ezbere bildiğini öne süren Katrancı, çalışırken herhangi bir tehlike yaşanmaması için de babasının her türlü önlemi aldığını, eğitimini okulunu bitirip doktor olmak istediğini anlattı.

‘BOYNUZ KULAĞI GEÇTİ’

Baba Mehmet Katrancı ise, 2004 yılından bu yana oğlunu kucağında taşıyarak çalıştığı her yere götürdüğünü anlatırken, “Beni izleyerek iş makinesi kullanmayı öğrenmiş. Önce ben de hayret ettim. 1986 yılından bu yana iş makinesi kullanıyorum. İnanın benden daha iyi kullanıyor. Hatta yanımda çalıştırdığım operatörlerden daha iyi ve verimli iş yapıyor. Pek çok kişi işlerinde özellikle oğlumun çalışmasını istiyor. Okulu olmadığı zamanlar benim gözetimimde yardımcı oluyor. Aslında bu işte çalışmasını istemiyorum. Onun yakınlarında olmadığımda çalışmasına izin vermiyorum” diye konuştu.

Minik operatörü izleyenlerden Necip Darıyemez, Mustafa Çapar, Tevfik Duran ve Mustafa Doğan ise “Asım’ı ilk gördüğümüzde hayret ettik. Onu tüm belde halkı tanıyor. Yıllardır, bu koskoca makineleri oyuncak gibi kullanıyor. Bu yaşta bu yetenek, çok ilginç. İleride bu çocuk pilot bile olur. Dağ- taş dinlemiyor. Müthiş bir becerisi var” diye konuştu.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2007 Cumartesi 12:35:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali özdemir IP: 78.180.193.xxx Tarih : 22.09.2009 12:31:53

 Ben televizyon haberinde duymuştum . 10 YAŞINDAYIM evimizin önünde iş makinesi çalışma yapmıştı.benimde iş makinesi konusunda bilgim  olmuştu