28
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

60 yıl sonra ailelerini arıyorlar

Almanya'da Nazi döneminde ailelerinden koparılıp üstün bir ırk yaratma projesinin parçası olarak SS subaylarının ailelerine verilenler 60 yıl sonra geçmişlerini arıyor.

Dünyayı kana bulayan Nazi rejiminin gizli projelerinden biri de üstün ırk yaratmak üzere tasarlanan ‘Lebensborn’, yani hayatın kaynağı projesiydi.

Bizzat Naziler'in seçkin SS kuvvetlerinin komutanı olan Heinrich Himmler tarafından yürütülen bu proje kapsamında üstün Aryan ırkından olduğuna inanılan binlerce çocuk ailelerinden koparıldı ve SS subaylarının ailelerinin yanına yerleştirildi.

Ailelerini ve doğdukları toprakları bir daha göremeyen bu kişiler, 60 yıl sonra ilk kez biraraya geldi ve kayıp geçmişlerinin peşine düştü.

60 yaşındaki Folker Heinicker, 4 yaşındayken ailesinin evinden alınmış. Heinicker "içimde sürekli işlerin yolunda gitmediği hissi vardı. Kökleriniz yoksa bu çok kötü birşey, şimdi 60 yaşındayım ve geçmişe dönüp ailemi bulmak için daha fazla zamanım var" diyor.

Geçmişini arayanlardan Violetta Wallenborn da korku ve huzursuzluğun hayatının bir parçası olduğunu söylüyor. Wallenborn yaşamını "yıllarca korkuyla savaştım hatta tıbbi destek de aldım, ancak hep bir parçam olarak kaldı. Hala hayatımda o kadar çok belirsizlik var ki" şeklinde özetliyor.

Birleşmeden önce Doğu Almanya vatandaşı olan Hans Ulrich Wesch ise Doğu Alman gizli servisi Stasi'nin kendisini ‘konuyu çok kurcalamaması’ konusunda uyardığını belirtiyor.

Geçmişlerinin peşinde olanlar, artık arşivlerin açılmasını ve köklerini öğrenmeyi istiyor.
cnnturk
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2006 Pazartesi 23:49:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?