22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

70 santimlik dev salatalık

Sinoplu ziraat teknisyeni İlyas Çolak tarafından üretilen ve birkaç yılda Sinop'tan çeşitli illere yayılan 70 santimetrelik Amerikan yerlisi Sinop salatalığı, üreticilerin büyük ilgisiyle karşılaştı. İsrail kaynaklı tohum vermeyen ve tohumda dışarıya bağımlı bırakan diğer salatalık türlerinin pabucunu dama attıran Sinop salatalığı, lezzetiyle talep görüyor.

Aynı zamanda Sinop Ziraatçılar Derneği Başkanlığı görevini de yürüten ziraat teknisyeni İlyas Çolak, serada ve açıkta üretilen salatalık türünün 250 gün yani 8 ay yaşayabildiğini, ayrıca türün kökünden yılda en az 15 kilogram ürün alınabildiğini söyledi. Çolak, "Yerli salatalıklarda su eksikliği yani acılıklar oluşurken, bu türde böyle bir acılık oluşmuyor. Ayrıca yine yerli tür salatalıklarda mantar hastalıklarına karşı ilaç kullanmak gerekirken, 6-7 yıllık tecrübeme göre bu türümüzde ilaç kullanmak gerekmiyor. Türün gövde boyu 10 metreyi aşıyor. Bir ağaçtan 15 kilogram ürün almak mümkün. Yani 3 nüfuslu bir aile için 3 adet dikildiği zaman bu aileye yıl boyunca meyve yeterli geliyor. Tabii bu salatalık türünün, dediğim şartlarda ve iyi yetişebilmesi için bol su ve yanmış hayvan gübresi vermek gerekir. Bir türden tohum alındığı zaman, bir sonraki yıl o tür dejenere olur. Bu türde bu mümkün değil. Aynı tohumun devamı dejenere olmadan aynı ürünü veriyor. Lezzet konusunda diğer salatalıklardan üstünlüğü var" dedi.

Türün, İsrail kökenli tohum vermeyen salatalıklardan bu kapsamda üstün özelliklere sahip olduğunu belirten İlyas Çolak, "En başta tohum konusunda dışarıya bağımlılığımız kalmıyor. Genleri ile oynanmış, tohum vermeyen salatalıklar yerine, tamamen doğal ve tohum alınabilen bu türü öneriyoruz. Bu salatalık türünden 70 santimetrede tohum alınabiliyor. Salatalık türünü isteyen kapalı mekan yani seralarda, isteyen de açıkta yetiştirebiliyor. Sinop'ta yetiştirdiğimiz bu salatalığa biz Sinop hıyarı diyoruz. Herkesin denemesini arzu ediyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2007 Çarşamba 13:41:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?