22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

850 yıldır birbirlerini kırbaçlıyorlar

DİYARBAKIR’ın Dicle İlçesi’nde her yıl Şeyh Şerif Türbesi'ni ziyaret eden gençlerin güç gösterisi için yaptıkları ‘kırbaçlama kavgası’ bu yıl da ilgi gördü. Kırbaç darbeleriyle parçalanan elbiselerine, vücutlarında oluşan yara ve morluklara aldırmayan gençler, dakikalarca gösteriye devam etti. 

Dicle’ye bağlı Döver Köyü yakınında bulunan Şeyh Şerif Türbesi’ne bugün gelen binlerce kişi önce türbeyi ziyaret ederek dilekte bulunup dua etti. 

Kadınlar ve çocuklar ağaçların altında piknik yaparken, gençler ve büyükler bir alanı önce taşlardan temizleyerek dövüş arenasına dönüştürdü. 

Daha sonra iki köylünün hakemliğinde başlayan kırbaçlama kavgası izleyenleri dehşete düşüren görüntülere sahne oldu. Gençler, güçlerini göstermek için ellerine aldıkları kırbaçlarla birbirlerini acımasızca kırbaçladı. Kırbaçlamadan tatmin olmayan gençler daha sonra birbirlerine çelme takarak düşürdü. Kırbaçlama sırasında gençlerin üzerlerindeki elbiselerin yırtıldığı ve sırtlarında büyük morluklar oluştuğu gözlendi. 


Köylüler, yaklaşık 850 yıldır devam eden geleneği sürdürdüklerini belirterek kırbaçlama için şunları söyledi:
“Çok eski yıllardan beri süren geleneklere göre gençler güçlerini sınamak için kırbaçlama oyunu oynuyorlar. Bu bir kavga değildir. Bir güç gösterisidir. Başa kırbaç vurulmaz ve kırbaçlama kısa sürelidir. Farklı köylerden ve farklı aşiretlerden gençler karşı karşıya gelerek bu oyunu oynuyor. Be etkinlik için Kültür Bakanlığı'nın bize yardım elini uzatmasını istiyoruz. Oyundan sonra gençlerin sırtında morluklar oluşuyor ve ağrısı bazen bir haftayı bulabiliyor.'' Diyarbakır ve ilçelerinden binlerce kişinin katıldığı şenlik sadece bir gün sürüyor.
milliyet
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2007 Perşembe 22:26:04
Güncelleme :31 Mayıs 2007 Perşembe 22:29:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?