18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

AB çevre notumuz zayıf


İzmir - AB Komisyonu tarafından yayınlanan ilerleme raporunda çevreye ilişkin değerlendirmeler, müzakerelere başlanıp- başlanmamasında etkin rol oynamayacak olmasına karşın, bu alanda giderilmesi gereken eksiklikler bulunduğunu ortaya koyuyor.

Genel olarak müzakerelere başlanması kararında siyasi kriterlerin önem taşıması nedeniyle bu yönüyle ele alınan AB Komisyonu İlerleme Raporu, 31 ana başlık altında yapılacağı düşünülen müzakere sürecinde Türkiye’nin birlik ile arasındaki uyuma ve kendisinden beklenenlere ışık tutuyor.

Bu kapsamda, raporda 22. başlık altında ele alınan çevre konusu, "Türkiye’nin kaydettiği birtakım ilerlemelere karşın uyum için ilave çaba göstermesi gerektiği alan" olarak göze çarpıyor.

İlerleme Raporu’nun Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanlığı AB ile İlişkiler Şube Müdürlüğü’nce yapılan gayri resmi çevirisine göre, komisyon, genel olarak Türkiye’nin çevre konusunda kaydettiği gelişmeyi "sınırlı" olarak değerlendiriyor.

Çevresel politikaların diğer politikalarla entegrasyonu konusunda önemli bir gelişmenin kaydedilemediğinin belirtildiği raporda, "yatay mevzuat", "hava kalitesi", "doğa koruma", "kimyasallar", "nükleer güvenlik" ve "radyasyondan korunma" konularında "sınırlı" bir ilerleme gözlemlendiği ifade ediliyor.

Raporda, Türkiye’nin "çok sınırlı" ve "hiçbir gelişme göstermediği" alanlar ise "su kalitesi", "sanayi kirliliği" ve "risk yönetimi" ile "gürültü" konuları olarak belirtiliyor.

AA
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2004 Pazartesi 14:04:30
Güncelleme :15 Kasım 2004 Pazartesi 17:16:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?