18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Adeta orta çağı yaşıyor

Muğla’nın Milas İlçesine bağlı Sakarkaya Köyü’ne bağlı 30 haneli ve resmi kayıtlara göre 100 kişinin yaşadığı mahalle adeta orta çağı yaşıyor.

Elektrik, su ve yolun olmadığı mahalleli hastalarını hayvan sırtında taşıyor. bu duruma isyan eden vatandaşlar, Türkiye'de susuz, yolsuz ve elektriksiz köy kalmadı diyen yetkililer, "Çağıloluk bu ülkenin sınırları içerisinde değil mi? diyerek tepki gösterdiler.

Sakarkaya Köyü'ne bağlı, 30 hanede ve resmi kayıtlara göre 100 kişinin yaşadığı Çağıloluk Mahallesi sakinleri, yaşadığımız çağın hiçbir nimetinden yararlanamıyor. Köye, yaklaşık 4 kilometre mesafede bulunan mahallenin öncelikle ulaşımını sağlayacak bir yolu yok. Traktörün bile gidemediği yolda ulaşım, sadece at ve eşeklerle yapılabiliyor. Mahalle sakinleri henüz elektrikle de tanışmamış. 30 hanede yaşayan yaklaşık 100 nüfus, yaşadığımız çağı 50 yıl geriden takip ediyor.

HASTALAR HAYVANLARLA TAŞINIYOR

Sakarkaya Köyü Muhtarı Hakkı Arıcı, mahallenin yaklaşık 100 yıllık bir geçmişi olduğuna dikkat çekerek, yol ve elektrik için bugüne kadar yapılan tüm başvuruların cevapsız kaldığını söyledi.

Arıcı; "Göreve geldiğim 2009 yılından bugüne kadar birçok başvuru dilekçesi verildi. Benden önceki dönemlerde de bu başvurular yapılmış ancak bir sonuç alınamamış. Her yıl, bir sonraki yılın yatırım programına alınacağı söylendi. Kısa bir süre önce açıklanan 2013 yılı yatırım programında da köyümüzle ilgili bir kalem görmedik. Anlaşıyor ki önümüzdeki yıl da Sakarkaya Köyü'ne hiçbir hizmet gelmeyecek. Bu durumda yapacağımız tek şey, Sayın Başbakanımıza ulaşmak" derken, mahalle sakinlerinden 48 yaşındaki Mehmet Uğur ise, mahallede kronik hastalıkları bulunan, hatta kanser hastasının, küçük bebeklerin bile bulunduğunu belirterek; "Hastalarımızı ana yola veya köyün içine kadar hayvanlarla taşıyoruz. Buradan da araçlarla ilçedeki hastaneye götürüyoruz. Biz bu çileyi yıllardır çekiyoruz. Çocuklarımız her gün köydeki okula yaya olarak ya da hayvanlarla taşınarak gidip geliyor. Özellikle küçük çocukların gidip gelmesinde büyük sorunlar yaşıyoruz" diyerek, yetkililerden bir an önce çözüm beklediklerini söyledi.

"HENÜZ TEKNOLOJİ İLE TANIŞMADIK"

Çağıloluk Mahallesi'nde doğup büyüdüğünü ve halen de orada yaşadığını söyleyen Mehmet Uğur; "Mahallede elektrik olmadığı için kadınlarımız henüz elektrikli ev aletleriyle tanışmadı. Yani çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı ve diğer elektrikli ev aletlerini kullanma şansları olmadı. Temizlik ve diğer işler, eski usul devam ediyor. Ütülü bir elbiseyi ancak bayramlarda giyebiliyoruz.

Uzay çağında yaşadığımızı, ülkemizin çağ atladığını, yolsuz-elektriksiz-susuz köy kalmadığını söyleyen yetkililere buradan sesleniyoruz. Çağıloluk bu ülkenin sınırları içinde değil mi?" diyerek, en azından bugünkü veya gelecek nesillerin insanca yaşamasını istediğini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2012 Çarşamba 18:28:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?