19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Af Örgütü'nden çarpıcı rapor

Silah'Silahlar Denetlensin Kampanyası'nı yürüten kuruluşların altı ülkede düzenlediği anket, her üç kişiden birinin silahlı suçlardan etkilendiğini, son beş yıl içinde ya kendisi ya da tanıdığı birinin silahlı suçların mağduru olduğunu ortaya koydu.

Anket, New York'ta 26 haziranda başlayacak olan küçük silahlara dair BM Dünya Konferansı'na bir hafta kala açıklandı.

Silahlar Denetlensin Kampanyası'nı dünya çapında silahların daha sıkı denetlenmesi için çalışan yüzlerce gruptan oluşan Küçük Silahlarla ilgili Uluslararası Eylem Ağı (IANSA) ve uluslararası yardım vakfı Oxfam ile birlikte Uluslararası Af Örgütü yürütüyor.

İngiltere, Brezilya, Kanada, Guatemala, Hindistan ve Güney Afrika'da geçtiğimiz nisan ve mayıs aylarında yaklaşık biner kişiyle düzenlenen araştırmanın sonuçlarını Uluslararası Af Örgütü açıkladı.

Silahlar Denetlensin Kampanyası'nda, hükümetlere, silah nakillerinin kontrolü için küresel ilkeler oluşturmaları ve silahların insan hakları ihlalcilerinin eline geçmemesini sağlamaları için çağrıda bulunuldu.

Af Örgütü, her yıl yaklaşık 14 milyar mermi üretilmesine rağmen, hükümetlerin silah ihracatı kontrollerine ilişkin küresel standartları bulunmadığına işaret etti.

Anketin katılımcılarının yüzde 30'unun son beş yıl içinde ya kendisi ya da tanıdığı birinin silahlı suçların mağduru olduğunu ortaya çıkaran anketin sonuçlarına göre, katılımcıların üçte ikisi (yüzde 62'den fazlası) 'silahlı şiddet kurbanı olmaktan korktuğunu' belirtti.

Silahlı şiddet kurbanı olmaktan korkan kişilerin ülkelere göre dağılımı şöyle:

Brezilya - yüzde 94

Guatemala - yüzde 88

Güney Afrika - yüzde 72

İngiltere - yüzde 39

Kanada - yüzde 36

Katılımcıların çoğu ateşli silahların kontrolsüz artışının nedenini, güvensizlik duygusunun artışına bağlıyor.

Altı ülkede yapılan ankette, katılımcıların yüzde 62'si, ülkelerinde 'silah edinmenin çok kolay olduğunu' savundu ve korkularının temel nedeninin de bu olduğunu vurguladı. Ankete katılanların yüzde 87'si 'silahların nerelere ihraç edilebileceğine dair katı uluslararası denetim' istediğini söyledi.

Silahlı şiddet kurbanı olma korkusu artıyor

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Irene Khan, ''yaptığımız anket silahlanmadaki artışın dünyanın her bir köşesini mahvettiğini, milyonlarca kişinin her an silahlı şiddet kurbanı olma korkusuyla yaşadığını ortaya koydu'' diye konuştu.

Khan, New York'ta bir araya gelecek olan hükümetlerin, daha sıkı uluslararası silah denetimi yönünde son derece yoğun halk talebini dikkate alarak harekete geçmeleri gerektiğini söyledi.

IANSA Direktörü Rebecca Peters da, ''bu araştırma, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerdeki insanların, kendilerini ve diğer ülkelerdeki kişileri korumak için çok daha katı silah denetimi istediğinin kanıtıdır'' dedi.

Silahlar Denetlensin Kampanyası'nı yürüten kuruluşlara göre, dünyada 640 milyon küçük ve hafif silah bulunuyor, her yıl da bunlardan 8 milyon üretiliyor ve silahlar her gün binden fazla kişiyi öldürüyor.
aa
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2006 Pazartesi 13:12:22
Güncelleme :19 Haziran 2006 Pazartesi 15:08:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?