16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

'Afet Bilgi Sistemi' devreye giriyor

Deprem, heyelan, çığ, kaya düşmesi gibi tüm tehlike ve riskleri ortaya koyan 'Afet Bilgi Sistemi' bu yıl devreye girecek ..

Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı Afet Bilgi Sistemi, Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerinde bu güne kadar olmuş ve bundan sonra olması muhtemel afetlerle ilgili bütün bilgileri içerecek. Buna göre, coğrafi bilgi sistemi ve uzaktan algılama tekniklerinden faydalanılarak elde edilen veriler, deprem gözlem istasyonlarının verileri ile ilgili çeşitli kurum ve kuruluşlardan toplanmış istatistiki veriler, heyelan, su taşkınları, çığ, kaya düşmesi etütleri sayısal ortama aktarılacak.

Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nün halen üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü Türkiye'nin deprem ve heyelan haritaları da tamamlandıktan sonra sisteme eklenecek.

2006 yılının son aylarında ihalesi yapılan, donanım ve yazılım çalışmaları son aşamaya gelen ve toplam 3 milyon YTL'ye mal olan Afet Bilgi Sistemi, 2007 yılının ortalarında faaliyete geçecek.

Afet İşleri Genel Müdürü Mustafa Taymaz, söz konusu sistemin Türkiye açısından çok önemli bir çalışma olduğunu belirterek, böylelikle, tüm vatandaşların, belediyelerin, üniversitelerin ve bilim dünyasının, Türkiye'nin hangi bölgesinin, hangi afet riski altında olduğunu öğrenebileceğini söyledi.

SİSTEM, YENİ YAPILAŞMAYA REHBER OLACAK
Sistem ile vatandaşların, oturduğu yerin bile afet riskini öğrenebileceğini anlatan Taymaz, ayrıca sistemin bütün illerin acil yardım planları ve yapılacak imar planları için yararlı olacağını ifade etti.

Genel Müdürlüğün, Türkiye'nin bütün illerine dönük mevcut bilgileri ile afet riskinin daha yüksek olduğu illere dönük yaptığı çalışmaların da sistemde yer alacağını anlatan Taymaz, bu bilgilere herkesin internet ortamından rahatça ulaşabileceğini ve kullanabileceğini kaydetti.

Sistemin ayrıca, imar planları ve yeni yapılaşmalarda belediyelere de rehber olacağına dikkati çeken Taymaz, 'böylelikle yeni yapılanmalara gidilecek yerlerde hangi afet riskinin olduğu rahatlıkla tespit edilecek ve buna göre bir planlama yapılacak. Tabii bu, afet riskinin fazla olduğu Doğu Anadolu ve Batı Karadeniz Bölgeleri için çok önemli bir fırsat olacak. Bu bölgelerde nerelerde su taşkını riski var nerelerde kaya tehlikesi var bunlar herkese açık olacak' diye konuştu.


aa
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2007 Cuma 13:30:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?