20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Afrotürklerin 200 yıllık macerası

Tarih Vakfı, Türkiye'de yaşayan Afrikalıların anılarını derledi. Sayıları yaklaşık 5 bin kadar olduğu tahmin edilen Afrika kökenli vatandaşların dünü ve bugününü ele alan projede farklı şehirlerde yaşayan Afrikalıların anıları dinlendi.

Tarih Vakfı, Anadolu'ya 19. yüzyılda tarım işçisi olarak getirilen Afrika kökenli vatandaşların Türkiye serüvenlerini ele alan 'Sessiz Bir Geçmişten Sesler: Afrika Kökenli Türk Olmanın Dünü ve Bugünü' konulu projeyi tamamladı. 11 ay süren çalışmada İzmir, Muğla, Aydın ve Balıkesir'in kentsel ve kırsal bölgelerinde farklı yaş gruplarından 100 Afrika kökenlinin yaşam öyküleri dinlendi ve kaydedildi. Afrikalılar Dayanışma, Kültür ve Yardımlaşma Derneği işbirliği içinde yürütülen projenin tarihçiler için belge niteliği taşıyabileceğini anlatan proje koordinatörü Gürel Tüzün, projenin amacının Türkiye'de kültürlerarası diyaloğun güçlendirilmesi, kültür haklarının korunması ve farklılıklara saygı anlayışının gelişmesine destek vermek olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin renklerini merak edenler için üç farklı kuşaktan Afrika kökenlilerin yaşam hikayelerini kaydettiklerini anlatan Tüzün, "Tarih Vakfı, Batı Ege Bölgesi'nde yaşayan üç farklı kuşaktan Afrika kökenlilerin hatıralarını; araştırmacılar, tarihçiler, sosyologlar, antropologlar, öğrenciler... kısacası Türkiye'nin renklerini merak edenler için kaydederek arşivledi." dedi.

Tüzün, çalışmanın 31 Ağustos'ta www.afroturk.org adlı web sitesinden paylaşılacağını bildirdi. Projenin tanıtım toplantısına katılan ve kendisi de Afrika kökenli bir Türk olan Fatma Konaçel, araştırmalara bizzat katıldığını ve köy köy, şehir şehir dolaştığını söyledi.

Zaman
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2008 Pazartesi 14:15:47
Güncelleme :1 Eylül 2008 Pazartesi 15:17:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?