30
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Ağrı'da hayvan katliamı

Ağrı'nın Hamur ilçesine bağlı Döşerme yaylasında, içerisinde 26 adet büyükbaş hayvanın bulunduğu ahırın gece yarısı taranması sonucu 12 adet büyükbaş hayvan telef olurken 14 tane büyükbaş hayvan da yaralandı.

Alınan bilgiye göre Hamur ilçesine yaklaşık 35 km uzaklıkta bulunan Döşerme yaylasında uzun namlulu silahlarla açılan ateş sonucu 12 adet büyükbaş hayvan telef olurken 14 adet büyükbaş hayvan ise yaralandı.

Hayvanlarını yaylaya çıkarmak için yola çıkan Abdulbari Çelik soğuk ve kar yağışı nedeniyle geceyi geçirmek için Döşerme yaylasında ahırları bulunan Abdulkadir Girgin'den yardım istedi. Yardım isteği üzerine yaylada boş ahırları bulunan Abdulkadir Girgin, Abdulbari Çelik'in hayvanlarını kendisine ait ahırlarda barındırabileceğini söyledi. Abdulbari Çelik hayvanlarını ve çobanını geceyi geçirmek üzere orada bırakarak Ağrı il merkezine geldi. Gece saatlerinde ahırın etrafını saran kişilerce av tüfeği,

Kalaşnikof ve tabancalar ile ahır tarandı. Mermi sesleriyle uyanan çobanlar kendilerini dışarı atarak ışıkları yakmaları sonucu tarayan şahıslardan 4'ünü tanıyarak teşhis ettiler. Dakikalarca süren tarama sonucu olay yerinden uzaklaşan şahısları tanıyan çobanlar jandarma ekiplerinin olay yerine gelmeleri sonucu tanıdıkları şahısların kimliklerini jandarma ekiplerine bildirdiler. Bu 4 şahsın gözaltına alındığı, 2'sinin serbest bırakıldığı, 2'sinin ise tutuklandığı öğrenildi.

Yakalanan zanlıların ahır sahibi Abdulkadir Girgin ile aralarında husumet olduğu öğrenildi. Zanlıların, Abdulkadir Girgin'in önceden yaşadığı Hamur ilçesine bağlı Kaçmaz köyünden oldukları ve aralarındaki husumetten dolayı Girgin ailesinin köyü terk ettikleri öğrenildi.

Olayla ilgili İHA muhabirine açıklama yapan Abdulkadir Girgin'in oğlu Basri Girgin, "Ahırımızı tarayan şahıslarla eskiden aynı köyde yaşıyorduk. Fakat bir türlü geçinemedik. Aynı köy içinde bizim 12 evimiz onların ise 120 evi vardı. İlk önce iki adet evimizi yaktılar. Sonra garajımızdaki arabamızı ve köyde bulunan tüm ot yığınlarımızı yaktılar. Biz de bu baskılara dayanamayarak köyü terk etme kararı aldık. Şimdi Ağrı'da yaşıyoruz ancak Döşerme yaylalarında bulunan arazilerimizi de kullandırmıyorlar.

Ahırdaki hayvanları tarayan kişilerin sayısının 10'un üzerine olduğu ve içlerinde köy korucularının da bulunduğu, bizlere ulaşan bilgiler arasında. İkinci bir Bilge köyü katliamının yaşanmasını istemiyoruz. Bu olaya bir çözüm getirilmesi temennisindeyiz." şeklinde konuştu.

Yine olayla ilgili İHA muhabirine açıklama yapan, telef edilen hayvanların sahibi Abdulbari Çelik, "Hayvanlarımı yaylaya götürüyordum. Bizim yaylaya varmadan Döşerme yaylasından geçmek zorundayız. Hava karlı olduğu için hayvanlarımı dışarıda bırakmak istemedim. Abdulkadir Girgin ile irtibata geçerek Döşerme yaylasında ahırların birinde sabahlamak istedim. O da beni kırmayarak ahırı kullanabileceğimi söyledi. Hayvanlarımı ahıra bırakarak şehre indim. Fakat gece ahırın tarandığı ve hayvanlarımın

katledildiği haberini aldım. 12 hayvanım öldürüldü, 14 hayvanım ise yaralı ve veteriner kontrolünde yaşıyor" dedi.

Olayla ilgili jandarma ekiplerinin gözaltına aldığı 4 kişiden ikisi tutuklanırken ikisi serbest bırakıldı. Soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2011 Cumartesi 11:32:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?