30
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

AİHM den 700 bin Euro'luk ceza

Almanya'da 9 yıl önce intihar eden trilyoner diş hekimi Mehmet Usman Umarusman'ın kızı Aline Pesi (13), babasının mirasını isteyince kendini uzun bir yargı sürecinin içinde buldu.

Mirasın amcaları ve halası tarafından hukuk dışı yollarla ele geçirildiğini savunan Pesi'nin mahkemeye başvurmasından sonra dosya, 4 yıl Söke Adliyesi'nde, 2 yıl da Yargıtay'da bekledi. Sonuçta hukuk, Pesi'yi haklı buldu; ancak mirastan hiçbir şey vermedi. Çünkü dava zamanaşımına uğramıştı. Pesi de soluğu AİHM'de aldı. Genç kız, kaybettiği miras için Türkiye'den 700 bin Euro istiyor.

Her şey, Mehmet Usman Umarusman'ın, Alman bir öğretmenden olan kızı Aline Pesi'nin, babasından kalan mirası almaya karar vermesiyle başladı. Mirasın amcaları avukat Fuat Umarusman, Erdem Umarusman ve halası Şerife Kırali tarafından hukuk dışı yollarla edinildiğini ileri süren Pesi, avukatı Günsu Akçagöz aracılığıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu. Pesi'nin amcaları ve halası hakkında 'dolandırıcılık' suçundan dava açıldı. Söke 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 4 yıl süren davadan beraat kararı çıktı. Kararın temyiz edilmesi üzerine Yargıtay'a giden dosya, 2 yıl da burada bekledi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, hazırladığı raporda davanın üst dereceli ağır ceza mahkemesi yerine asliye cezada görüldüğü, tanıkların dinlenmediği ve delillerin tam toplanmadığını gerekçe göstererek, beraat kararının bozulmasını istedi. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, davacının haklı olduğunu kabul etti. Ancak daire, zamanaşımı süresi dolduğu için davanın ortadan kaldırılmasına karar verdi. Böylece, Umarusman'ın mirasını bıraktığı kızı Aline Pesi 6 yıllık süreç sonunda hakkını kaybetti.

Bunun üzerine Aline Pesi'nin avukatı, AİHM'e başvurdu. Davaların makul sürede bitirilmeyip zamanaşımına girmesinin suçluyu affetmek anlamına geldiğini vurgulayan Avukat Günsu Akçagöz, bu durumun suçluyu yeni suç işlemek için cesaretlendirdiğini söyledi. Avukat Akçagöz, 6 yıllık dava masrafları, 40 bin YTL manevi tazminat ve faiziyle birlikte 700 bin Euro'yu bulan mirası Türk devletinin Pesi'ye tazminat olarak ödemesini talep etti.

Mehmet Usman Umarusman, ailesiyle yaşadığı problemler sebebiyle Almanya'ya yerleşti ve 1985 yılında bu ülkenin vatandaşlığına geçti. Hiç evlenmeyen Umarusman, 62 yaşındaki lise öğretmeni Monika Pesi'ye âşık oldu. 1995 yılında, Pesi ile Umarusman'ın, Aline adını verdikleri kızları dünyaya geldi. Mehmet Usman Umarusman, Alman yasalarına göre annesinin soyadını alan Aline'yi, Alman nüfus makamları önünde tanıdığını gösterir belgeyi de imzaladı. Ancak, Alman vatandaşlığına geçtiği için nüfus kaydı kapanan Umarusman, kızını Türkiye'deki nüfusuna alamadı. Daha sonra tekrar yalnız yaşamaya başlayan Umarusman, bir çeşit kulak çınlaması hastalığı olan 'tinnitus'la mücadele ederken kurusıkı tabancayla kulağına bir el ateş etti. Yaralanan Umarusman, yaşadığı Trier kentindeki bir hastanenin psikiyatri bölümünde tedavi görmeye başladı. Beş hafta sonra, 26 Kasım 1998'de sıkıldığını söyleyerek hastaneden bir günlüğüne izin alan Umarusman, evine gitti. El yazısıyla bir vasiyetname yazan Umarusman, sonuna, "Organlarımı bağışlıyorum. Elveda Tinnitus" notunu düştü. Sonra çatı katına çıkarak kendini astı.

zaman
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2008 Salı 13:18:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?