19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Aile baskısı evden kaçırtıyor

Trabzon'da özellikle son 1 ay içinde evini terk ederek kayıplara karışan gençlerin sayısının 15'i bulduğu öğrenildi. 

Özellikle kötü karne, kötü geçen OKS veya ÖSS sonrasında oluşan aile baskısı nedeniyle çareyi evden kaçmakta bulan gençlerin bir kısmı bir süre sonra tekrar evine dönerken, bir kısmı yaz tatilini başka illerdeki yakınlarının yanında geçirmeyi tercih ediyor. Trabzon'da özellikle son 1 ay içinde evini terk ederek kayıplara karışan gençlerin sayısının 15'i bulduğu bildirildi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Trabzon Özel İmperial Hastanesi Başhekimi Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. İrfan Coşkun, aile baskısı yüzünden evden kaçan gençlerin bu girişimlerinin çok basit olsa da bu kaçış süreci ve sonrası yaşananların hem gençlerde hem de anne babada travmalara sebep olabileceğini söyledi. Ailenin baskısı ve korkutmanın ne öğrencinin başarısını olumlu etkileyeceğini ne de daha çok çalışmasını sağlayacağını kaydeden Dr. İrfan Coşkun, kişiyi sadece suçluluğa sevk edeceğini belirtti. 

Verilen tüm tepkilerin olumsuz sonuçlar oluşturacağına dikkat çeken Dr. Coşkun "Karne ve sınav dönemleri öncesi ve sonrasında gençlerde ciddi psikolojik sorunlar yaşanmaktadır. Başarısızlıkta bu sorunlar daha da artmaktadır. Evden kaçış gibi bazı girişimler çok basit olsa da hem genç hem de anne-babada travmalara neden olabilir. Eğer genç başarmayı kendi içinde çok fazla arzuluyorsa zaten ona müdahale etmek yersizdir. İçinde başarma isteği olmayan bir genci de baskıyla, cezayla çalışmaya sevk edemezsiniz. Bu sebeple karnedeki zayıf nota, sınavdan alınan düşük puana verilen reaksiyon çocuğu daha çok depresif hale getirmektedir. Bu da bir sonraki başarı aşamasına hazırlanmasını etkiler. Ilımlı yaklaşmaya çalışmak, başarısızlığı birlikte halledebileceklerini söylemek, bunun çocuklarına olan sevgilerinde herhangi bir şeyi değiştiremeyeceğini ifade etmek çocuğu motive eder. Bu da bir sonraki aşamada çocuğu başarıya daha çok yaklaştırır" dedi.

...
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2008 Perşembe 14:27:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?