22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Aileyle daha fazla vakit geçiriyor

Norveç’te yapılan araştırmaya göre, ilk doğan çocuk aileyle daha fazla vakit geçirip daha fazla oyun oynadığı için zekası daha çok gelişiyor.

Evin büyük çocuğunun neden kardeşlerinden iyi okullara girdiği, hatta daha başarılı evlilikler yaptığı ortaya çıktı. Norveç’te, askere alınan yaklaşık 250 bin genç üzerinde yapılan bir araştırma, en büyük kardeşlerin, küçüklerden daha yüksek IQ’ya sahip olduğunu gösterdi. Araştırmaya göre büyük kardeş, küçükten 2.3 puan daha zeki oluyor. Üçüncü bir kardeş en büyükle ortanca arasındaki fark yine 2.3, ama en en büyükle en küçük arasındaki fark 1.1 puan oluyor. Zeka farkı genetik değil. İlk doğan çocuk aileyle daha fazla vakit geçirip daha fazla oyun oynadığı için zekası daha çok gelişiyor. Uzmanlar 2.3 puanlık farkın çok az olduğunu ama büyük kardelerin daha başarılı olmasını açıklayabileceğini söyledi.

Dünyanın en küçük dahi kızı

İngİltere’de 2 yaşındaki Georgia Brown, 5 aylıkken emekledi, 9 aylıkken yürümeye başladı. İlk doğumgününden kısa süre sonra kendi kendine giyenebiliyordu. 18 aylıkken düzgün cümlelerle sohbet ediyordu. Testlerde zeka seviyesi 152 çıktı. Yani ünlü fizikçi Stephen Hawking’in çocukluk yıllarındaki zekasıyla aynıydı. Yalnızca zekası 146’nın üzerinde olan dahileri üye olarak kabul eden Mensa Derneği, Georgia’ya üyelik teklif etti.

Vatan
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2007 Cumartesi 10:39:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?