28
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Alanya'da yabancılar meclisi

Ülkelerini terkedip Alanya'ya yerleşenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Yapılan son araştırmalara göre Alanya'da her 10 kişiden 1'i yabancı. Türkiye'nin ilk yabancılar meclisi de Alanya'da kuruldu.

Alanya'nın nüfusu 88 bin 400. Alanya'da oturma iznine sahip yabancıların nüfusu 7 bin 751'e ulaştı. Alanya'da yabancılar üzerine kayıtlı 10 bin mülk bulunuyor. Bunların 5 bini Almanlar üzerine kayıtlı.

Alanya'da yaşayan yabancı nüfusun ülkelere göre dağılımı şöyle:


Almanya: 2 bin 515

Danimarka: bin 317

Hollanda: 555

İngiliz: 525

Norveç: 438

Rusya: 422

Azeri: 292

İsveç: 275

Avusturya: 101

İrlanda: 48

Avrupalılar Alanya'yı çok sevdiler. Hatta Türkiye'deki ilk yabancılar meclisini Alanya'da kurdular.

Alanya'da yaşayan yabancılar meclisle ilgili fikirlerini şu sözlerle anlatıyor.

Nina Tuncer:
İsveçli olan Nina özel bir okulda İngilizce öğretmenliği yapıyor. Türkiye'ye kültürünü öğrenmek için yerleştiğini söylüyor. Tuncer'in başucu kitabının yazarı Orhan Pamuk.

Nina Tuncer, "bence Orhan Pamuk tam parmağıyla Türkiye'nin nasıl olduğunu gösteriyor. O tam anlatabiliyor bu karışık ülkeyi. Ama sevgiyle karışık diyorum. Çünkü ben de seviyorum. Türkler için çok mutlu oldum. Annem hemen aradı İsveç'ten söyledi bana" diyor.

Martin Bernhart:
14 yıldır Alanya'da olan Bernhart'ın bir motosiklet kiralama şirketi var. Yabancılar meclisinin kendilerine büyük kolaylık sağladığını söyleyen Bernhart, "meclis Alanya'da yaşayanlar için. Çünkü burada yaşayan yabancı sayısı oldukça yüksek. Çoğu Türkçe bilmiyor. Onun için kiminle görüşecek, belediyede falan sorun oluyor. Onun için bayağı işlerine yarar" diye konuşuyor.

Walter Dietz:
Walter Dietz'in kurduğu fırın sadece Alanya'da değil, çevre il ve ilçelere de ekmek üretiyor. Dietz ekmekleri dört-beş gün bayatlamıyor, hamurunda maya kullanılmıyor.

Rosamarie Letgch:
Letgch Alanya'da turşuculuk ile restoran işletmeciliğini birarada yürütüyor. "Yedi yıldır buradayım" diyen Letgh, "küçük bir şehir ve havası çok güzel. Türk halkı çok sevdiği için de turşuculuk yapmayı seçtim. Yabancılar için bir meclis olması çok güzel. Birbirimize problemlerimizi aktarabiliyoruz" diye konuştu.

Julia Alaeddinoğlu:
Alaeddinoğlu, ayda bir kez toplandıklarını belirterek, "bir ay boyunca biriken sorunları talepleri değerlendiriyoruz. Kendimiz çözemezsek belediyeden yardım istiyoruz" ifadesini kullandı.

Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu'na göre yabancılar meclisinin Alanya'nın ve ülkenin tanıtımına çok büyük katkıları oldu.

Yeni Alanyalılar hem yaşadıkları kentin sorunlarına çözüm arıyor hem de Türkiye'nin tanıtımında önemli katkı sağlıyor.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2006 Pazartesi 18:34:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?