26
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Alevler söndü, acısı 1 yıldır yakıyor

ALMANYA’NIN Ludwigshafen kenti 3 Şubat 2008’de bir Türk ailenin oturduğu apartmanda çıkan yangınla sarsıldı. Kısa sürede binayı saran alevler Medine Kaplan (48), torunu İlyas Çalar, Hülya Kaplan (31), kızları Karanfil (4) ve Dilara Kaplan (11), Döne Kaplan (21) ile çocukları Kamil (3), Kenan Kaplan (2) ve Belma Özkaplı’nın (22) ölümüne neden oldu. Binanın ırkçı aşırı sağcılar tarafından kundaklandığı iddiası uzun süre Türk ve Alman medyasının gündeminde kaldı. Ancak savcılık, yangının kasıtlı çıkarıldığına dair ipucu olmadığı gerekçesiyle dosyayı kapattı.

Alman bakanlar katıldı

Facianın birinci yılı geride kalırken, dün Ludwigshafen ve ölenlerin defnedildiği Gaziantep’te anma törenleri düzenlendi. Almanya’daki törene Alman Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey katıldı.

Ludwigshafen Belediye Başkanı Eva Lohse ise yaptığı konuşmada, yangın faciasını hala unutmadıklarını, yakınlarını kaybedenlerin acılarını paylaştıklarını söyledi. Gaziantep’teki törende ise ölenler mezarları başında anılırken, kurbanların yakınları, olayla ilgili yürütülen soruşturmanın kapatılmasına tepki gösterip, sorumluların bulunmasını istedi.

ONUR YENİ BİR HAYATA BAŞLADI

Amcası Kamil Kaplan tarafından pencereden atılarak kurtarılan ve facianın simgesi olan 1 yaşındaki Onur şimdi anne-babasıyla yaşıyor. Faciadan sonra bir kız kardeşi de dünyaya geldi. Kamil Kaplan ise “Hala uyurken çığlıklar duyuyorum” diyor. Bina ise hala bir enkaz olarak duruyor.

Vatan
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2009 Çarşamba 15:49:19
Güncelleme :4 Şubat 2009 Çarşamba 15:53:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?