22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Alman kadın hâkimden şeriat kararı

Almanya'da "Kocam beni öldürecek. Bizi acilen boşayın" diyen Faslı kadının talebini Alman hâkim Kuran'ı bahane edip reddetti 

Almanya'nın Frankfurt kentinde "Kocam beni tehdit ediyor. Bizi acilen boşayın" diyen Fas asıllı Alman kadını "Kuran'ın Nisa Suresi'nin 34. ayetine göre kadının üzerinde erkek hakimiyeti vardır. Bu yüzden acilen boşanmanıza gerek yok" diye reddeden ve Nisa suresine mahkeme kararında aynen yer veren kadın hâkim Datz- Winter Almanya'yı ayağa kaldırdı. 

Alman basınının geniş yer verdiği karar için avukat Barbara Rojczyk, "Almanya'da Kuran'ın referans alınması hukuk skandalıdır. Almanya'da İncil hükümleri uygulanmıyor ki" deyip reddi hakim istedi. 

Frankfurt Aile Mahkemesi'nde süren davada iki çocuk annesi 26 yaşındaki Fas asıllı Alman kadın Faslı kocasından ölüm tehditleri aldığını söyledi ve hâkimden kendisini bir an önce boşamasını istedi.
Ancak kadın hakim Datz-Winter bu istek karşısında herkesi şaşkınlığa düşüren bir karar verdi. Çiftin geldiği Fas'taki kültür çevresini dikkate alarak, burada geçerli olan uygulamalara dikkat çeken kadın hakim Datz-Winter Kuran'da Nisa Suresi'nin 34. ayetinde "Serkeşlik etmelerinden endişelendiğiniz kadınlara öğüt verin, yataklarında onları yalnız bırakın, nihayet dövün..." dendiğini hatırlattı ve boşanmak için ortada acil bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.
Kadın hakim daha önce kadının boşanmak istediği kocasının eve yaklaşmasını yasaklayan tedbir niteliğinde bir ara karar aldığını, bu yüzden davanın normal süresinde sonuçlanacağını bildirdi.

'HUKUK SKANDALI'
Fas asıllı kadının avukatı Barbara Becker-Rojczyk, kadın hâkimin tutumunun ve boşanma davasını erkene almayı, Kuran'a dayanarak reddetmesinin tam manasıyla bir skandal olduğunu söyledi.
SABAH'a açıklama yapan avukat Becker- Rojczyk, Faslı müvekkilinin Almanya'da doğduğunu, Alman vatandaşı olduğunu ve "erkeklerin kadınlar üzerinde hakimiyet sahibi olmasını" reddettiğini kaydetti.
Rojczyk, şöyle dedi: "Ben Aile Mahkemesi'ne ocak ayında müvekkilim için adli yardım dilekçesi verdim. Şu ana kadar mahkeme konuyla ilgili mahkeme bir karar vermezken, Kuran'a atıf yapan bu ara kararı aldı. Fas'ta CSPS diye adlandırılan ayrı bir aile ve miras hukuku var. Bu aile ve miras hukuku geçtiğimiz yıllarda kadınlar lehine bir reforma uğradı. Hakimin bu kararda Alman Medeni Kanunu'nu değil de Kuran'ın ayetini referans alması Almanya gibi bir hukuk devletinde hukuk skandalıdır, yarın mahkeme kapısına insanlar İncil ile gelirse ne olacak?'' 

Hâkimin atıf yaptığı sure

Nisa 4/34. Allah'ın kimini kimine üstün kılmasından ötürü ve erkeklerin, mallarından sarf etmelerinden dolayı erkekler kadınlar üzerine hâkimdir. İyi kadınlar, gönülden boyun eğenler ve Allah'ın korunmasını emrettiğini, kocasının bulunmadığı zaman da koruyanlardır. Serkeşlik etmelerinden endişelendiğiniz kadınlara öğüt verin, yataklarında onları yalnız bırakın, nihayet dövün. Size itaat ediyorlarsa aleyhlerine yol aramayın. Doğrusu Allah Yüce'dir, Büyük'tür. 
'Dünya protesto etmeli'

* Beyza Bilgin (İlahiyatçı): Nisa Suresi'ndeki o ayet bütün tefsircileri sıkıntıya sokmuştur. Alman hâkimin Kuran'a dayandırarak böyle bir karar vermesi tüm dünyada protesto edilmelidir.

* Salih Akdemir (Ankara Üni. İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Bşk): Kuran'daki erkeğin egemenlik hakkı yanlış anlaşılıyor. Eskiden evin geçimini yalnızca erkek sağladığı için reislik görevi ona verilmiştir. Ama bu istediği her şeyi yapma hakkını vermez.

* Zekeriya Beyaz: Nisa Suresi'nde öyle bir ayet var ama anlamı öyle değil. 'Erkeklerin kadınlar üzerindeki hâkimiyeti' derken sorumluluğu kast ediyor. Erkekler İslamiyet'e göre aileyi korumakla yükümlüdür. Erkeğe haksızlık yapma hakkını vermez. Ama bence Alman hâkimin maksadı farklı. İslamiyet'i medeniyet dışı göstermek istiyorlar. 

Vedat Ali AYDIN / FRANKFURT
Sabah
Yayın Tarihi : 21 Mart 2007 Çarşamba 07:59:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?