31
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Almanya'da cami tartışması

Almanya’da cami inşaatları yükseldikçe, kamuoyunda cami yapımıyla ilgili tartışmalar da artıyor. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB), pazar günü ülkenin en büyük camisi olan Duisburg Merkez Camii’nin açılışını yapacak olması da tartışmaları doruğa çıkardı.

Konuyu “Ülke ne kadar cami kaldırabilir?” başlığıyla manşetine taşıyan Die Welt gazetesi, Almanya’da 120 caminin inşa edilmekte olduğunu ve bunun tepkiye yol açtığını yazdı. Camilerle birlikte Almanya’da İslamın her gün daha da belirginleştiğine dikkat çeken haberde, “Arka bahçelerde dua etmeyi onursuz bulan Müslümanlar, artık camilerini şehir merkezlerine taşıyor.
Ancak İslam kamu yaşamına dahil olduğu oranda dikkat ve tepki çekiyor. İslam ‘güç gösterisi’ yapıyor” denildi.

Para nereden geliyor?


Dini özgürlüğü savunan Alman Piskoposluk Konferansı’nın bile cami yapımını eleştirdiğine dikkat çekilen haberde, piskoposların bu konuda halk oylaması yapılmasından yana olduğu vurgulandı.
Ayrıca, camiler hangi kentte yapılırsa yapılsın tartışmaların temelinde minare yüksekliğinden çok, radikalleşme korkusunun yattığı ifade edildi. Almanya’da yaklaşık 2 bin 600 cami olduğunun belirtildiği haberde, büyük projelerle dikkat çeken DİTİB’in, kaç camiye sahip olduğu ve inşaatların nasıl finanse edildiği konusunda şüphe çektiği kaydedildi. DİTİB’in milyonlarca euro’luk cami inşaatlarının bağışlarla yapıldığı açıklamasının yeterince şeffaf olmadığı öne sürüldü.

Avrupa’nın ikinci büyük camisi


Pazar günü açılacak olan tek minareli ve 19 kubbeli Duisburg Merkez Camii, 7.5 milyon euro’ya mal oldu.
Cami ve Eğitim-Diyalog Merkezi olarak faaliyet gösterecek cami, 2 bin 474 metrekare alan üzerine kuruldu.
23 metrelik kubbe genişliği, 34 metre minare yüksekliğiyle Almanya’nın en büyük, Avrupa’nın ikinci büyük camisi, 2 bin kişiye ibadet imkânı sağlıyor. Caminin açılışına Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Jürgen Rüttgers’in de katılması bekleniyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 18:26:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?