17
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Amerika'da 'Meluncanlar Türk mü?' tartışması

ABD’deki Meluncanların Türk olduğuna dair bir araştırma yapan ve bu konuda 2 kitap yazan Profesör Brent Kennedy, kendini Türk olarak hissettiğini söyledi.

Amerikan Türk Dernekleri Asamblesi’nin (ATAA) 25. Yıl toplantısında bir konuşma yapan Prof. Kennedy, AB’de bulunan 75 bin Meluncan’ın 450 yıl önce bu kıtaya getirilen Osmanlı leventlerinin soyundan geldiğini söyledi.

Meluncanların Osmanlı soyundan geldiği ve büyük bir kısmının Türk olduğuna dair onlarca araştırma yapan ve bu konuda 2 kitabı yayımlanan Wise Üniversitesi profesörlerinden Brent Kennedy, "Amerika’nın Osmanlı Mirası" konulu panelde bir konuşma yaptı. 15 yıldır sürdürdüğü çalışmalarda atalarının çoğunun Osmanlı neslinden geldiğine dair linguistik, tıbbi, genetik, kültürel ve tarihi pek çok delile rasladıklarını belirten Kennedy, Meluncanların Osmanlı soyundan geldiğine dair hiçbir şüphesi olmadığını söyledi.

Bugün ABD’de 75 bin Meluncanın bulunduğunu ve bunların dışında 250 bin kadar daha Meluncanın bulunabileceğini tahmin ettiklerini belirten Brent Kennedy, 450 yıllık geçen süre içinde Meluncan kanının teorik olarak milyonlarca Amerikalıya bulaşmış olabileceğini ileri sürdü.

Bunu kanıtlamanın zor olduğunu belirten Profesor Brent Kennedy, ’’Tüm araştırmalarımızın ABD’nin en önemli başkanlarından olan iç savaş sonrası Kuzey ve Güney’i birleştiren köleliği kaldıran Abraham Lincoln’un büyük bir ihtimalle Meluncan olduğu yönünde, ayrıca Elvis Presley ve Ava Gardner’ın soyu da yine Meluncanlara dayanıyor’’ diye konuştu.

1988 yılında, kendisinin ve ailesinden hiç kimsenin Akdeniz’e gitmemiş olmasına rağmen sadece o bölgede yaşayan insanların yakalanabileceği Akdeniz Anemisi hastalığına yakalandığını ve bu teşhis sonrasında atalarını araştırma gereği duyduğunu belirten Prof. Kennedy, "Yaklaşık 15 yıldır devam eden araştırmalarımız neticesinde, atalarımızın çoğunun Osmanlı neslinden geldiğine dair linguistik, tıbbi, genetik, kültürel ve tarihi pek çok delile rasladık. Hatta benim kendi ailemde bile Avrupalı olmadığımızı gösteren birçok fiziki özellikler var. Mesela, kafatasımın arka kısmında bulunan küçük tümsek, benim Orta Asya kökenli olduğumu belirten etnik bir işaret. Yine Orta Asya insanına özel olan kürek dişi ve buna bağlı sinodontik özelliklere sahibim. Bunlar, benim atalarımın Orta ve Kuzey Asya kökenli olduklarına işaret eden şüphe götürmez fizyolojik ve antropolojik bulgular. Bu ve pek çok fiziki özellikler tartışma götürmez. Bu tür nitelikler vardır ve çok açık seçiktir. Biz, atalarımızın Amerika kıyılarına kadar nasıl geldiklerini tartışabiliriz ama onların Orta Asya kökenli olduklarını tartışmamızın bir anlamı yoktur. Bizim bedenimiz bu konuda yaşayan delillerdir. Bizim Akdeniz ile olan inkar edilemez bağlantımızı gösteren genetik çalışmalarımız da var. Yukarıdakilere ilaveten sarcoidosis, thallesemia, Behçet Sendromu ve Ailesel Akdeniz Havalesi (Ateşi) gibi yüzlerce hastalık vakası da bu bağlantıyı doğrulamaktadır. Genler yalan söylemez" şeklinde konuştu.

Hastalık serüveni ile birlikte Türkler’e ilgi duymaya başladığını belirten Brent Kennedy, ilk kez 1995’de çevresindekilerin gitme demesine rağmen Türkiye’ye yolculuğa çıktı. Bugüne kadar da toplam 10 kez Türkiye’yi ziyaret eden Kennedy, gezdiği Anadolu illerinde gördüklerinin, köklerinin Anadolu’ya dayandığı tezini güçlendirdiğini söyledi.

Konuşmasında annesinin ve ailesinin fotoğrafını gösteren Kennedy, ailesinin Anadolu ve çevresinde yaşayan insanlara çok benzedeğini söyledi.

1997 yılında yazdığı "The Resurrection of a Proud People: The Melungeons" eserinden sonra "Anadolu’dan Appalaçya’ya- Türk Amerikan Diyaloğu" kitabında Osmanlı-Meluncan bağlantısını araştıran Brent Kennedy’nin öne sürdüğü tezler bilimsel olarak yüzde 100 ispat edilmese de, o kendisini kalben Türk olarak hissettiğini söyledi.

Brent kitabında, "Anadolu folklor danslarını seyrettiğimde büyük şaşkınlık duydum. Oyunların Apalaçyalılarınkiyle büyük benzerlik taşıdığını gözlemledim. Yerli Amerikan kabilelerden Cherokee Şefi Sequoya’nın kıyafetinin benzerlerini İstanbul Deniz Müzesi’nde gördüğüm Osmanlı Deniz Levendleri’nin kıyafetlerinden farkı yoktu" görüşlerine yer veriyor.

Brent ayrıca Türkçe’de hayır anlamı taşıyan ve başı yukarı doğru kaldırarak çıkarılan "cıkk" sesinin, kendi aile fertleri tarafından kullanılmasına da dikkat çekerek "Annemin, bir şeye hayır demek istediğinde başını yukar doğru sallayıp ’cıkk’ dediğini hatırlarım hep. Aynı davranış şeklini Türkiye ziyaretimde gördüğüm insanların da yaptığına tanık oldum" şeklinde konuştu.
Prof. Brent Kennedy, Meluncanlar ile Osmanlı bağlarını araştıran üçüncü kitabının da yakında yayımlanacağını söyledi.

WASHINGTON (İHA) -
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2004 Pazartesi 10:59:38
Güncelleme :14 Aralık 2004 Salı 12:44:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?