25
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Anamur, çikitaya meydan okuyor

Anamurlu muz üreticileri, çikita denilen ithal muzun pazarını kapıyor. Türkiye tüketiminin üçte ikisi artık yerli üretim muzla karşılanıyor. Yerli muzlar, verimde de çikitayı geçtiler

1980’lerin ortalarında muz ithalatı serbest bırakılınca ithal rakibi karşısında dayanamayacağından korkulan yerli muz, şaşırtıcı bir direnç göstererek ayakta kalmayı başardı. Ayakta kalmayı başardığı gibi rakibi çikita muzu geçmeyi de başardı. Uzmanların verdiği rakamlara göre, Türkiye’de yıllık muz tüketimi 300 bin ton dolayında. Yerli üretim ise 200 bin tona yaklaştı. Bu, tüketimin üçte ikisinin yerli muz tarafından karşılandığını gösteriyor. 12-13 bin üretici aile yaklaşık 40 bin dekar arazide muz üretiyor. Çikitayı yenenler de işte bu yerli üreticiler.

Verimliliği artırdılar
Antalya ve Mersin’deki muz üreticileri birim alana düşen verimde, dünya ortalamasının üzerine çıkmayı başardı. Dünya muz üretim ortalaması açık alanda dekara 3-3.5 ton iken, Alanya, Anamur, Gazipaşa ve Bozyazı olmak üzere Türkiye’deki seralardan ortalama 6-7 tona kadar verim alınıyor.

100 kiloluk hevenkler
“Serada 8 ton muz alabilen üreticilerimiz var” diyen Anamur Muz Üreticileri Derneği (Muz-Der) Başkanı eczacı Niyazi Sinanoğlu, “Ortalama verimde Orta Amerika, İspanya ve Hindistan’ın üzerine çıktık. Bilimsel esaslarla çalışarak bu başarıyı elde ettik” diye konuştu.

Muz-Der Başkanı Sinanoğlu, “Üretimde bir sorunumuz yok. Ancak girdi maliyetleri dünya ortalamasının üzerinde olduğu için muz üreticisi para kazanmıyor” dedi.
Muz konusunda ülkemizde yazılan tek kitabın müellifi olan Ziraat Mühendisi Bünyamin Kozak ise bölgede muz üretiminin köylü uğraşı olmaktan çıktığını söyledi. Muz artık ciddi bir tarım alanı ve bu konuya yatırım yapanlar var. Bünyamin Kozak, şunları söyledi:

“Antalya, Mersin kıyılarında doktor, avukat, noter, eczacı, mühendis, tüccar, muhasebeci gibi çeşitli mesleklerden okumuş insanlar muz üretimine giriştiler.
Bu insanlar yeterli sermaye ve gerekli bilgi birikimi ile giriştikleri muz üretiminde dünya ortalamasının üzerinde verim elde ettiler. Hevenklerin (muz demeti) ağırlığını 90-100 kiloya kadar çıkardılar.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2009 Perşembe 18:38:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?