20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Anjelika Akbar'dan esintiler

Piyanist Anjelika Akbar, 19 Ocak'ta ENKA Oditoryum'da vereceği konserde çocukluk ve gençlik yıllarını geçirdiği topraklardan getirdiği Rus şarkılarını seslendirecek.

Ünlü besteci ve piyanist Anjelika Akbar, bugünlerde müzikseverlere farklı bir deneyim yaşatmaya hazırlanıyor. Türkiye'deki 'Rusya Tanıtım Yılı' kapsamında 'Yanımızda Getirdiğimiz Şarkılar' adıyla düzenlenen Rus müziği konseri, 19 Ocak'ta ENKA Oditoryum'da gerçekleşecek. Kalinka'dan Moskova Akşamları'na, Kazaçok'tan Oçi Çorniye'ye kadar dünyaca tanınan birçok şarkının seslendirileceği konser, Rus vatandaşlarının yanı sıra Türk dinleyicilerin de ilgisini çekecek geniş bir repertuar sunuyor. Akbar, konserde şarkıları hem piyanosuyla çalacak, hem de söyleyecek.

Konserdeki şarkıların düzenlemelerini de sanatçının kendisi yapıyor. Hazırlık çalışmaları sürerken görüştüğümüz Akbar, konserde Rus klasik müziğinin yanı sıra, SSCB zamanındaki en popüler film, TV jenerik, şarkı ve dans müziklerine yer vereceklerini söylüyor. Ayrıca konserde şarkı söylemek de serbest. Konser öncesi dağıtılacak ya da barkovizyona yansıtılacak Rusça şarkı sözleriyle isteyen konuklar şarkılara katılabilecek. Konserde Akbar'a, balalaykada Aleksandr Petuhov, akordeonda Edvard Aris ve kemanda Murat Gürol eşlik edecek.

1969 yılında Kazakistan'da doğan Anjelika Akbar, Taşkent Devlet Uspensky Müzik Okulu'nda 11 yıl piyano ve kompozisyon eğitimi aldı, ardından Taşkent Devlet Konservatuarı'nda öğrenim gördü. Hacettepe Devlet Konservatuarı'nda yüksek lisansını tamamlayan sanatçı 1993 yılında Türk vatandaşlığına geçti. Bu ilginç projenin temelinde Akbar'ın Rusça şarkılara olan sevgisi kadar Türkiye'de yaşayan Ruslara bir armağan sunma arzusu da var: "Yıllardır Türkiye'de yaşıyorum, ama sevdiğim ve dinleyerek büyüdüğüm müzikleri unutmuyorum. Ben müziğin içerisindeyim, bir şekilde bu özlemi giderebiliyorum. Türkiye'de eski Sovyet vatandaşlarından çok sayıda yaşayan var. Onların, sevdikleri müziklere özlem gidermek için benim kadar şansları yok. Bu yüzden böyle bir konser vermeyi düşündüm." Türkiye'deki eski Sovyet vatandaşlarının sayısının düşünülenden çok fazla olduğunu söylüyor Akbar. Özbekler, Azeriler, Kazaklar... Niyeti, konser vesilesiyle bu insanları bir araya getirmek. Akbar'a göre konser Türklere de çok ilginç gelecek. Çünkü adı geçen eserler bize de yabancı değil.

Akbar, konser atmosferinin duygu yüklü olacağını tahmin ediyor. Prova yaparken duygulandığını ve sürekli ağladığını anlatan sanatçı, "Konser, Türkiye'de yaşayan eski SSCB ve Rus vatandaşları, geçmişten bugüne kadar kalplerinde sakladıkları müzik ve şarkıları dile getirerek duygusal bir atmosfer oluşturacak. Özellikle sözlü şarkıları çalarken kendimi tutamıyorum. Eminim ki birçok kişi orada hüngür hüngür ağlayacak. Evde kendimi, konserde ağlamamak için hazırlamaya çalışıyorum. Konseri bırakıp ağlamama krizine tutulmayayım diye birçok prova yapıyorum." diyor.

"Rusya'daki dünya bir karakutu"

Konserin, iki kültürün birbirini tanıması adına da önemli bir fırsat olacağı görüşünde sanatçı. Türkiye'de ve yurtdışında Rusya'nın eski rejimden dolayı yeteri kadar tanınmadığını ve orada yaşanan hayatın, buradan bakınca insanlara bir karakutu gibi geldiğini ifade ediyor. Türklerin ve Rusların birçok ortak noktası olduğunu söyleyen Akbar, "Ruslar her ne kadar Batılı gibi görünse de kalpleri tamamıyla Doğulu. Onun için özellikle ruhani şeylere çok yatkınlar. Dış görünüşleri soğuk da olsa kalplerinin sıcaklığı Türklere benziyor." diyor.

Bu konserin başka bir ayrıntısı daha var. 'Yanımızda Getirdiğimiz Şarkılar', Anjelika Akbar'ın sahnede en fazla şarkı söyleyeceği konser. Repertuar, özellikle herkesin aşina olduğu şarkılardan seçilmiş. 12 şarkıda piyano, balalayka ve akordeon düet yapacak; ayrıca sürpriz potporiler de olacak. Rusça bilen ve okuyabilen müzikseverler de Akbar'a sesleriyle eşlik edebilecek. Akbar, Türklerin de bu şarkıları söyleyeceğinden emin. Kültürlerin kaynaşması, geçmişe duyulan özlemin giderilmesinin yanında Akbar, konserden bir şey daha bekliyor: İnsanların ruh dünyasına küçük de olsa katkıda bulunmak.

Zaman
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2008 Perşembe 13:03:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?