23
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Annesi için 12 kütüphane kurdu

Manisalı öğretmen Recai Şeyhoğlu'nun annesinin dil kökü kanseri olduğunu öğrenmesinden sonra girdiği arayış, Ege Bölgesi'nin köylerinde 35 bin kitaplık 12 kütüphane kurmasıyla ulusal markaya dönüştü.

Yılın “kütüphane/kütüphaneci dostu” ödülünü İstanbul Valisi Muammer Güler'in elinden alan Şeyhoğlu, kurduğu kütüphanelerle hedefinin, tarihteki en büyük kütüphanelerden biri sayılan Pergamon'da bulunan 200 bin kitabın bir üzerine çıkmak olduğunu, ancak bunu merkezde değil köylerde yapacağını söyledi.

Recai Şeyhoğlu, annesi Rasime Şeyhoğlu ile birlikte kendi adını taşıyan kütüphaneler zincirinin oluşum öyküsünü şöyle anlattı:

“2001'in sonlarına doktorlar, babam ve 3 kardeşimle birlikte bize annemin dil kökü kanseri olduğunu söylediler. Hepimiz çok üzüldük. Bu konuda tıbbın da yapacağı çok fazla bir şey olmadığından annemizin adını yaşatma arayışına girdik. Sonuçta köy çocuklarının kültür, sanat, edebiyatla tanışmaları anlamında kütüphaneler kurarsak buralardan yararlanan çocukların içinden kansere çare bulacaklar, yeni Orhan Kemal'ler, Gazi Yaşargil'ler, Fazıl Say'lar çıkar diye düşündük.”

Bu düşünceyle ve annesinin isteğiyle Rasime-Recai Şeyhoğlu adını verdikleri kütüphaneler zincirinin ilkini, uzun yıllar öğretmenlik yaptığı İzmir'in Bergama İlçesi'ne bağlı Hacıhamzalar Köyü'nde 3 bin 600 kitapla açtıklarını bildiren Şeyhoğlu, bunu 4 bin ve 4 bin 500 kitaplık diğer kütüphanelerin izlediğini söyledi.

KÜLTÜR ALICISI BERGAMA

10 tane yayınlanmış kitabı bulunan, Türkiye Yazarlar Sendikası İzmir Yürütme Kurulu üyeliği de yapan Recai Şeyhoğlu, 10 tanesi Bergama'nın köylerinde açılan kütüphanelerin 11'incisini yarın Manisa'nın Bağyolu köyüne götüreceklerini söyledi.

Recai Şeyhoğlu, “Bir uygarlık merkezi, kültür alıcısı olan Bergama'dan başladığımız kütüphane zincirini, doğduğum toprak olan Manisa'da sürdüreceğim. Şu anda herhangi bir köyden istek olursa en az bin 500 kitapla kütüphane kurabilme sözü verebilirim” dedi.

Kitapları, arşivlerinin yanı sıra çeşitli kuruluşların desteğiyle bir araya getirdiklerini bildiren Şeyhoğlu, bu çabasıyla tarihte en büyük kütüphanelerden birisi sayılan Pergamon'daki kitap sayısını aşmayı hedeflediğini söyledi. Şeyhoğlu, buradaki 200 bin cilt kitaba karşılık 200 bin artı bir kitaba ulaşmayı ve kütüphanelerini merkezlerde değil, köylerde kurmayı amaçladığını bildirdi.

Recai Şeyhoğlu, “Artık ulusal bir marka olduğumuza inanıyorum. Sesimiz basın aracılığıyla yurt dışına kadar uzandı. Sosyologlar tarafından özgün bir aydınlanma modeli olarak kabul ediliyoruz” diye konuştu.

Erken teşhis, iyi bir bakım ve kitap sevgisinin verdiği moralle annesinin sağlık durumunun son derece iyi olduğunu bildiren Şeyhoğlu, her kütüphanenin açılışına katılan Rasime Şeyhoğlu'nun burada söylediği şiir ve türküler nedeniyle “Türkü Ana” olarak anıldığını da sözlerine ekledi.
AA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2005 Cuma 13:49:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?