20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Araçlarda dizel artıyor

Bosch tarafından geliştirilen yüksek basınçlı püskürtme sistemlerinin büyük rol oynadığı dizel gelişimi devam ediyor; artık Türkiye'de trafiğe yeni kaydedilen araçların yarısından fazlası dizel.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de dizel araç kullanım oranı hızla artıyor. Türkiye'de 2006 yılı sonunda trafiğe yeni kaydedilen binek dizel araçların oranı yüzde 49 iken, bu oran 2007 sonunda yüzde 53 seviyesine ulaştı.

Dizel teknolojisinin geliştirilmesinde ve dünya çapında yayılmasında Bosch öncü rolünü üstleniyor. Dinamik, tutumlu, temiz ve sessiz olan yeni nesil dizel sistemler ve yüksek basınçlı mazot püskürtme teknolojileri ile araçlardan yüksek güç ve yakıt ekonomisi sağlanırken, motorların daha sessiz ve titreşimsiz olmasıyla iyi bir sürüş konforu da elde ediliyor.

İlk Common Rail sistemini Bosch geliştiriyor

Dizel sistemlerin öncüsü Bosch, geliştirdiği yüksek basınçlı püskürtme sistemleri ile konforlu, sessiz, temiz ve ekonomik dizel araçların da önünü açtı. İlk nesil Common Rail sistemi, 1997'de pazara sunulurken 1.350 barlık bir mazot basıncı üretmekteydi. Bu basınç, 2001'deki ikinci nesil Common Rail sisteminin gelişmesiyle 1.600 bar'a çıktı. İkinci nesil sistemde de motorun yanma odasına yapılan püskürtmenin hassas kontrolü için solenoid valfler kullanıldı.

Bundan üç yıl sonra, üçüncü nesil Common Rail sistemi, yeni standartları ortaya koydu. Bu mazot püskürtme sisteminin en önemli özelliği, üzerinde piezo enjektörlerinin kullanılması oldu. Yeni sistem, püskürtülen mazotun basıncının yüksek hassasiyetle kontrolüne imkan verirken, piezo enjektörler, normal solenoid valfli enjektörlere göre, daha seri biçimde çalıştıklarından, birbiri ardına gelen püskürtme aralıkları daha kısa olabiliyor. Piezo enjektörler, takıldıkları dizel motorları sadece sessiz ve ekonomik değil, aynı zamanda temiz ve güçlü yapıyor.

Common Rail birçok avantajı beraberinde getiriyor

Basınç altındaki tek bir hat ile mazot sevk edilen Common Rail dizel sistemi, araç sürücüsüne sürüş keyfi verirken pek çok avantaj da sağlıyor. Dizel araçlar artık seri bir biçimde hızlanabiliyor ve en önemlisi bunu düşük yakıt tüketimi ile gerçekleştiriyorlar. Bu sayede dizel araçlar yakıt istasyonlarında daha az durabiliyor. Motor gürültüsünün, titreşimin ve egzoz gaz emisyonlarının azalması da Common Rail'in dizel araçlara sağladığı diğer avantajlar arasında yer alıyor.

Güçlü, ekonomik ve temiz

Günümüzün dizel araçları, yeni teknoloji sistemler sayesinde, önceki benzerlerine oranla daha temiz. Düşük azot oksit emisyonunun yanı sıra düşük yakıt tüketimi ile yeni nesil sistemler çevreci araçların geliştirilebilmesine yardımcı oluyor.

KURUMSALHABERLER.COM
Yayın Tarihi : 31 Mart 2008 Pazartesi 18:09:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?