19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Asıl soğuk pazartesi geliyor

Türkiye, Sibirya üzerinden gelen soğuk havanın etkisine giriyor. İstanbul'un yüksek bölgelerinde sabaha karşı kar yağışı başladı.
Yağışın karla karışık yağmur şeklinde devam etmesi bekleniyor. Kar yağışı kentte pazartesi ve salı günü etkisini artıracak.
Ankara'da da dün akşam başlayan kar yağışı trafikte aksamaya yolaçtı.
Başkentte karayolları ile belediye ekiplerinin temizleme ve tuzlama çalışmaları sabaha kadar sürdü.

Polis riskli bölgelerde zincirsiz araçların geçişine izin vermedi.
Yağış ve buzlanma nedeniyle Ankara'da çok sayıda kaza meydana geldi. Kar yağışının bugünden itibaren İstanbul'u da içine alacak şekilde Marmara'nın doğusunda, iç Ege, İç Anadolu'nun kuzey batısı ile batı Karadeniz'de etkili olacağı tahmin ediliyor.
İstanbul Valisi Muhammer Güler, kar yağışı ve soğuk hava için her türlü tedbirin alındığını söyledi. Güler yağışlı günlerde toplu taşıma araçlarının kullanılmasını istedi.

METEOROLOJİK UYARI

Hava sıcaklığı, pazartesi gününden itibaren iç ve batı bölgelerde 8-10 derece azalacak.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nce yapılan meteorolojik uyarıya göre, halen yurdun iç ve doğu kesimlerinde etkili olan soğuk ve yağışlı hava, yarın Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun doğusunda kar yağışına neden olduktan sonra yurdu terk edecek. Yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde kuvvetli buzlanma ve don olayı görülecek.

Pazar günü öğle saatlerinden itibaren Orta Akdeniz üzerinden gelen yeni bir yağışlı havanın etkisine girilecek. Marmara, Ege, Batı Karadeniz, İç Anadolu’nun batısı ile akşam saatlerinden itibaren Doğu Akdeniz ve İç Anadolu’nun doğusunda yağış bekleniyor. Yağışlar, kuvvetli lodosla birlikte batı bölgelerinde etkili olmak üzere Ege ve Akdeniz kıyıları ile İstanbul ve Çanakkale çevrelerinde sağanak, iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Hava sıcaklığı, lodos nedeniyle iç ve batı kesimlerde biraz artacak.
Türkiye, Pazartesi günü bu yağışlı havaya ilave olarak Balkanlar’dan gelecek yeni bir soğuk havanın etkisine girecek.
Rüzgarın poyraza dönerek fırtına şeklinde esmesi nedeniyle batı bölgelerde hissedilir derecede sıcaklık düşüşü (8-10 derece) ile birlikte yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde kar yağışı görülecek.
Soğuk ve yağışlı hava, salı günü batı kıyılar dışında tüm yurtta etkili olmaya devam edecek. Özellikle pazartesi gecesinden itibaren hafta ortasına kadar kuzey, iç ve doğu bölgelerde kuvvetli buzlanma ve don olayı görülecek.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, pazartesi gününden itibaren poyraz fırtınası ve hissedilir derecedeki sıcaklık düşüşü ile kuzey, iç ve doğu kesimlerde görülecek kar yağışları ve kuvvetli buzlanmanın neden olabileceği olumsuz şartlara karşı ilgilileri ve vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı.

PAZARTESİ VE SALI

İstanbul Valiliği İl Afet Yönetim Merkezi, kenti etkisi altına alması beklenen soğuk ve yağışlı hava nedeniyle bir dizi önlem aldı ve vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Merkezden yapılan açıklamada, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden alınan meteorolojik uyarı raporuna göre, 22 Ocak Pazar günü kentin yağışlı havanın etkisi altına gireceği, aynı gün başlayacak kar yağışının 23 ve 24 Ocak tarihlerinde de etkili olmasının beklendiği anımsatıldı.
Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, kar yağışı, don ve buzlanmanın günlük yaşama olumsuz etkilerine karşı alınacak tedbirler ve yapılacak çalışmalar konusunda uyarıldığı belirtilen açıklamada, İl Afet Yönetim Merkezi’nin, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin de katılımıyla Pazar günü akşam saatlerinden olumsuz havanın kenti terk edeceği ana kadar il genelinde gerekli koordinasyon ve tedbirlerin uygulanmasını sağlayacağı vurgulandı.
Açıklamada, kar yağışının halkın günlük yaşantısını olumsuz yönde etkilememesi için alınan ve alınacak önlemler şöyle sıralandı:

"Kar yağışının etkili olması ile birlikte hiçbir aracın zincirsiz trafikte seyrine izin verilmeyecek.
TEM Otoyolu ve D-100 (E-5) karayolunda kar yağışından itibaren gişe ve kavşak noktalarında gerekli kontroller yapılarak, zincirsiz hiçbir aracın girişine izin verilmeyecek.
Emniyet şeritlerinin sürekli açık tutulması sağlanacak.
Trafik yoğunluğunu azaltmak için kamyon ve TIR’ların gerekli hallerde trafiğe girişleri kısıtlanarak, otoyol güzergahındaki parklarda bekletilecek.
Şehir içi trafik düzenini sağlamaya yönelik, olumsuz hava şartları hüküm sürdüğü müddetçe emniyet trafik ekipleri takviye edilerek hizmet kesintisiz sağlanacak. Jandarma bölgesinde bu hizmet, jandarma trafik ekiplerince verilecek.
Şehiriçi ulaşımı kesintisiz sağlamaya yönelik karla mücadele ekipleri ve iş makineleri kritik noktalarda bekleyerek, sürekli kar temizleme ve buzlanmaya karşı faaliyetlerine devam edecek.
Otoyol ve bağlantı yollarında (köy bağlantı yolları dahil) kar ve buzlanma ile mücadele edecek olan iş makineleri ve araç çekicilerinin yol güzergahlarının muhtelif yerlerinde konuşlanmaları sağlanarak, gerekli olduğu anlarda müdahalede gecikilmeyecek.
Boğaz köprülerindeki ulaşımın kesintisiz sağlanmasına yönelik tedbirler alınacak.
Halkın günlük ulaşım ihtiyacını toplum ulaşımla sağlamasına çalışılacak.
İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi’nde, deniz güvenliğini sağlamaya yönelik tedbirler alınacak.

Acil sağlık hizmetlerini yürütmek üzere tüm tedavi üniteleri, 24 saat esasına göre ek görevlendirme faaliyetlerini sürdürecek.
Yerleşim birimleri dışındaki yollarda mahsur kalabilecek vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gidermeye yönelik İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe ve ilk kademe belediyeleri ile Kızılay, içecek, yiyecek ve battaniye hazırlığı yapacak ve bunlar gerekli olduğu zamanlarda vatandaşların kullanımına sunulacak.
Sokakta kalan kimsesizler, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi ortaklığında toplanarak koruma altına alınacak.
Gerek elektrik iletim ve gerekse elektrik dağıtım şirketleri işletmesinde bulunan trafo merkezlerinde meydana gelen arızalara acil müdahale edilmesi için buraya giden yollar, ilgili belediye karla mücadele ekiplerince temiz tutulacak. Elektrik iletim ve dağıtım birimleri müteyakkız halinde olacak ve arıza ekipleri çoğaltılacak."

VATANDAŞLARA UYARILAR

Açıklamada, alınan tedbirlerin başarıyla uygulanabilmesi için vatandaşlara da şu uyarılarda bulunuldu:
"Vatandaşlar zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamalı, çıkmaları durumunda araçlarında mutlaka zincir, takoz ve çekme halatı bulundurmalı, araçlarının teknik yönden gerekli kontrollerini yaptırmalı.
Sürücüler, kural dışı ve trafik seyrini tehlikeye atıcı davranışlardan kaçınmalı ve trafik işaret ve işaretçilerine uymalı, olası trafik yoğunlaşmasını düşünerek araçlarının akaryakıt ikmallerini yapmalı.
Sürücüler, özellikle emniyet şeritlerini kullanmamalı ve bu konuda hassasiyet göstermeli, ayrıca trafiğin yoğun olduğu zamanlarda alternatif güzergahları kullanmalı.
Sürücüler, arıza hallerinde araçlarını terk etmemeli, 154 Alo Trafik, 155 Polis İmdat, 156 Alo Jandarma ve 159 Karayolları telefon numaralarını aramalı.
Vatandaşlar, elektrik kesintisi ve buna bağlı olarak oluşacak su kesintisi, ısınma ve aydınlatma gibi günlük ihtiyaçların karşılanması hususunda tedbirli ve dikkatli olmalı.
Elektrik enerjisinin sağlıklı verilemediği hallerde oluşabilecek düzensiz voltaj durumlarında, elektrikli ev aletleri kontrollü bir şekilde kullanılmalı.
Jeneratörü olan site, apartman ve işyerlerinin jeneratör bakım ve ikmallerinin yapılması sağlanmalı.
Site, apartman ve işyeri sorumlu yönetici ve sahiplerinin, mevcut alanlarını, giriş ve çıkış yollarını kardan temizlemeleri gerekmektedir."

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Vatandaşların ihtiyaç duymaları durumunda arayabilecekleri telefon numaraları ise şöyle:
Elektrik kesintisi ve arızaları : 186 Su kesintisi ve arızaları : 185 Doğalgaz arızaları : 187 İlkyardım ve sağlık hizmetleri : 112 İtfaiye : 110 Trafik : 154 Polis : 155 Jandarma : 156 Karayolu : 159 İl Sosyal Hizmetleri Müdürlüğü : 0212 297 39 26, 534 86 72, 572 61 58
Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi: 0212 321 17 39 İstanbul Valiliği İl Afet Yönetim Merkezi: 0212 455 56 00

İLK KEZ SOLUSYON KULLANILACAK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, bu yıl ilk defa buz ile donmayı önleyici solüsyon kullanacağı ve depolarda da 30 bin ton tuz stoğu bulunduğu bildirildi.
Belediyeden yapılan açıklamaya göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilgili birimleri, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün "Pazar gününden itibaren kar yağışının etkili olacağı" tahmini doğrultusunda Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) toplantı gerçekleştirdi.
İtfaiye ve Sağlık Daire Başkanlıkları, Yol Bakım ve Onarım, Park ve Bahçeler, Katı Atık Değerlendirme, Sosyal İdari İşler ve Büyükşehir Belediyesi Trafik Müdürlükleri ile İSKİ, İSFALT, İDO, İETT ve İGDAŞ yetkililerinin katıldığı toplantıda, hazırlık planları değerlendirildi.
Buna göre, İstanbul’da kötü hava koşulları ile yaklaşık 2 bin personel ve 490 araçla 24 saat esasına göre mücadele edilecek.
Vatandaşların kötü hava koşullarından en az düzeyde etkilenmesi için yapılan planlamalarda, hava şartlarının durumuna göre "A", "B" ve "C" planları uygulanacak.
Dokuz bölgeye ayrılan kentte, hava tahminleri doğrultusunda Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekipleri İstanbul’un önemli arterlerine konuşlanarak, buzlanma ve kar küreme çalışmaları yapacak.
Birinci, ikinci ve üçüncü derece öncelikli olarak belirlenen yollardaki toplam 204 güzergahta ekipler hazır bekletilecek. Ayrıca, bu yıl ilk defa buz ile donmayı önleyici solüsyon bazı yollarda deneme amaçlı olarak kullanılacak.
Açıklamada, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü’nün depolarında 30 bin ton tuz stoğu bulunduğu, 25 bin ton tuzun nakliyesinin de devam ettiği kaydedildi.

CNNTURK
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2006 Cuma 20:15:05
Güncelleme :20 Ocak 2006 Cuma 20:19:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?