Türkiye'de müşteri sayısı azalan hamamlara Avrupa’da ilgi artınca, tellaklara talep patlaması yaşandı. Türk mimarlar tarafından tasarlanarak inşa edilen hamamlara Avrupalılar çok ilgi gösterirken, hamamların en önemli çalışanları olan tellaklar ise Türkiye’den götürülüyor.
Bugüne kadar Avrupa’ya yaklaşık 50 tellağın gittiği tahmin ediliyor. Kaplıca ve Kür Merkezleri Derneği Prof. Dr. Zeki Karagülle, Avrupalıların yanlarında çalıştırmak için kendilerinden devamlı tellak talebinde bulunduğunu belirterek, "Türkiye’de hamamlarda çalışan çok sayıda tellak Avrupa’ya gitti. Araştırma için gittiğim İsrail’de, Almanya’de Türk tellaklara kese yaptırdım. Avrupalıların sağlıklı yaşama önem vermesi bu ülkelerdeki hamamların iş hacmini artırıyor" dedi.
EĞİTİM PROGRAMI: Dernek olarak hamamları geliştirmek için tellakları eğittiklerini de aktaran Karagülle, "Bugüne kadar 56 tellağa eğitim verdik. Bu eğitimler farklı bölgelerde devam edecek. Eğittiğimiz tellaklar yurtdışında da iş buluyor" diye konuştu. Avrupalıların özellikle Alman girişimcilerin ülkelerinde hem şehir merkezlerinde, hem de otellerde birbiri ardına hamam açtığına dikkat çeken Karagülle, "Avrupalılar sağlıklarına önem veriyor. Hamamlar onları rahatlatıyor. Hamamdaki kese, su dökme gibi ritueller dikkatlerini çekiyor. Türkiye hamam kültüründen uzaklaşırken Avrupalılar merak salıyor" değerlendirmesini yaptı. Karagülle, Sırbistan, Bulgaristan ve Budapeşte’de Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma çok sayıda hamamın halen işletilmeye devam ettiğini de vurguladı.
’HAMAM SPA’ KONSEPTİ: Karagülle, uzun yıllardır Türkiye’de hamam ve kaplıca kültürü üzerine araştırmalar yapıyor. Dünyanın farklı ülkelerinde kaplıca ve hamam örneklerini de inceleyen Karagülle, 2000 yılında kurulan 38 üyeli Kaplıca ve Kür Merkezleri Derneği’nin başkanlığını yürütüyor. Karagülle, Türkiye’nin yabancı ülkelerin farklı termal ürünlerini taklit etmek yerine ’Hamam Spa’ konseptini geliştirerek pazarlaması gerektiğini de vurguladı.
TURİSTLERİ ÇEKEBİLİR: Türkiye’de ’Hamam Spa’ konseptinin geliştirilmesi gerektiğine değinen Karagülle, şunları söyledi: "Temeli Osmanlı’ya uzanan hamam kültürünün içinde Spa var. Spa’daki her şey hamam da da var. Suyun dökülmesi, köpük masajı, kese, ağrıya olan faydası ön plana çıkarılarak deneyimli tellaklar yetiştirilerek oluşturulacak Hamam Spa konsepti yurtdışındaki turistleri çekmek için çok önemli bir işlev görebilir."
SPA’ların hizmet kalitesi yetmiyor
ZEKİ Karagülle, Türkiye’de son yıllarda özellikle otellerde moda haline gelen suyun ön plana çıktığı termal merkezlerinin yaygınlaşmasına karşın yeterli turisti çekemediğini belirtti. Karagülle, şu bilgileri verdi: "Türkiye’ye termal ürünlerden yararlanmak için yılda sadece 10 bin turist geliyor. Otellerde furya haline gelen Spa merkezlerinde hizmet kalitesi yeterli değil. Beş yıldızlı oteller gösterişli merkezler açıyor. Ancak burada çalışan elemanlar ve verdikleri hizmetin kalitesi tartışmalı. İşini iyi yapan tesislerin sayısı mutlaka artmalı."