23
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Avustralya`daki Türk lokantalarında tifo virüsü

Avustralya`daki Türk lokantalarında zehirlendikleri kesinleşenlerin sayısı 135`e ulaştı. Zehirlenmelerin kaynağının salmonella virüsü olduğu şüphesi üzerinde duruluyor.

Melbourne`deki Alasya ve Alasya 2 lokantalarında çarşamba akşamı ortaya çıkan zehirlenme vakalarında, 135 kişinin zehirlendiği kesinlik kazandı. Avustralya yayın kuruluşu ABC`nin elde ettiği verilere göre, Viktorya Eyaleti İnsani Hizmetler Dairesi`ne yaklaşık 400 başvuru yapıldı. Daire, yaşları 14 ile 73 arasında değişen 15 kişinin hastaneye yatırıldığını açıkladı.

Zehirlenmelerin kaynağının, salmonella virüsü olduğu şüphesi güç kazanırken, lokantaların temizlendiği ancak İnsani Hizmetler Dairesi, artık risk taşımadıklarına kanaat getirinceye kadar kapalı kalacakları belirtildi.

SALMONELLA... YANİ TİFO

Salmonella virüsü ya da kamuoyunda bilinen adıyla tifo mikrobu, çiğ, az pişmiş ya da pastörize olmayan gıda ürünleri ile hayvan dışkısı bulaşmış yiyecekler yoluyla yayılıyor. Birçok hayvan kökenli çiğ yiyecekte bulunabilen virüs, yiyecekleri pişirmek yoluyla ölebiliyor. Yıkanmamış mutfak malzemeleri ya da bazı ev hayvanlarının dışkılarıyla temastan sonra ellerin yıkanmaması da enfeksiyon riskini arttırıyor.

Salmonella ile enfekte kişide enfeksiyondan sonraki 12-72 saat içinde ishal, ateş ve karında kramp gelişebiliyor. Hastalık çoğunlukla 4-7 gün sürüyor ve hastaların çoğu tedavisiz iyileşiyor. Ancak bazı kişilerde hastalık, hastaneye yatırılmayı ve antibiyotik kullanımını gerektirebilecek kadar ağır olabiliyor. Yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler bu grupta yer alıyor.
ANKA
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2005 Cumartesi 16:14:43
Güncelleme :28 Ocak 2005 Cuma 17:11:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?